Minimalistische moeder van de maand februari 2017

15894244_179763165833110_6169063721935023316_n (1)Ellen is 35. Ze is stiefmoeder van Delphine en moeder van Dominique. (3). Ze heeft een eigen blog waar ze schrijft over rust in huis en het gezin. Ellen is minimalistische moeder van de maand.

 

“Ik heb mijn man 7 jaar geleden leren kennen op het werk. Hij had al een dochter Delphine. Achteraf bekeken heeft deze verandering heel wat in gang gezet. Het was trouwens ook voor de eerste keer in mijn leven dat ik ècht mijn gevoel gevolgd heb. Het “plaatje” klopte niet helemaal, maar ik werd telkens opnieuw naar hem toegezogen. Toen wist ik; dit is het! Ik ben altijd heel rationeel geweest maar dit is helemaal veranderd sinds ik stiefmama en mama geworden ben. Want 3 jaar geleden ben ik mama geworden van mijn zoon Dominique. Allebei zijn ze mijn grootste spiegels en confronteren ze me (soms tot grote frustratie) heel sterk met mezelf.”

 

Wanneer ben je begonnen met minimaliseren?
Na een periode van 12 jaar in het bedrijfsleven gaf ik 4 jaar geleden mijn ontslag. Gewoon omdat het niet meer klopte. De afgelopen 4 jaar heb ik zowat m’n hele leven en mezelf binnenste buiten gekeerd. Ik ben heel wat innerlijke processen aangegaan om er achter te komen wie ik nu wèrkelijk ben. Op een bepaald moment kwam ik “toevallig” in contact met het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo. Ik heb het op 2 dagen uitgelezen en was helemaal in de ban. Het raakte me heel sterk en inspireerde me zo dat ik er direct aan begon. Ik zag er veel waarheid in en begon mezelf nu letterlijk te ontdoen van het verleden. Dat is nu ongeveer een jaar geleden. Ik kwam ook in contact met de website van Moeders Minimalisme en geraakte nog meer in de ban. Ik zat er met momenten uren op te lezen. Ik ben dus een trouwe volger geworden. Ik hou van de schrijfstijl en de look. Ik vind er veel van mezelf in terug.

DSC04722 (Medium)Wat heeft het minimalisme je gebracht?
Het minimaliseren heeft me geholpen om het verleden los te laten en me te richten op wat ik nu ècht wil. Alles voelt letterlijk veel lichter. Niet alleen in huis maar ook in mijn hoofd. Het is iets waar ik bijna dagelijks mee bezig ben. Hoe kan ik dingen optimaliseren? Wat kan ik vandaag nog wegdoen?

 

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?
Het moeilijkste vond ik (en nog steeds) foto’s en tekeningen en knutselwerkjes van mijn zoon. Dat is iets wat nog op het programma staat. Ik zie er eerlijk gezegd ook een beetje tegenop om door alle mijn digitale foto’s te gaan en te beslissen wat ik hou en wat niet. Mijn zoon zit nu in de eerste kleuterklas en daar ben ik zelf nog allemaal te emotioneel onder om echt te gaan wegdoen. Hij staat er ook op dat ik zijn werkjes bij hou. Dus doe ik dat gewoon.

 

Minimaliseer je ook in afval?
Qua afval heb ik twee boodschaptassen van Reisenthel. Dit vind ik heel handig. Ook gebruik ik geen plasticzakjes meer voor fruit en groenten. Ik wil op termijn graag nog een oplossing voor mijn flessen water en ook minder verpakkingen kopen. Maar dat is nog niet voor nu. Zit wel in mijn hoofd dus dat komt nog wel. In België is deze cultuur nog niet zo ingeburgerd en vrij nieuw. Voor de toekomst wil ik zeker mijn afval nog verder minimaliseren en hoop ik dat mijn man ooit ook de microbe te pakken krijgt 😉 Want momenteel is hij het tegenovergestelde en houdt hij alles jaaaren bij. Van zodra hij mee is, wil ik graag onze zolder aanpakken en ons tuinhuis maar dat is nog niet voor direct denk ik.

 

13775966_248859788840436_1984027033974750029_n DSC04659Wat is volgens jou echt belangrijk in het leven?
Voor mij gaat èchte verbinding met mensen boven alles. Dat is iets waar ik zelf nog elke dag in bij leer want soms vind ik het best nog wel eng om helemaal mezelf te zijn. Mijn doel is om onze kinderen mee te helpen opgroeien tot zelfzekere, zelfbewuste volwassenen door ondersteuning van hun (stief)ouders.
Wil jij ook graag eens je verhaal vertellen? Dat kan! Stuur me een mailtje!
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.150 andere abonnees

3 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand februari 2017”

  1. Werkstukjes van je kinderen zou ik zeker niet wegdoen. Als beetje vervangende moeder voor mijn kleindochter – haar moeder overleed toen ze drie was – bewaarde ik haar spullen. Toen ze 16 werd kreeg ze een boek met verhalen over haar – ik ben een schrijver – en sommige van haar kindertekeningen die iets meer betekende. Minimaliseren is goed als het om troep en teveel van hetzelfde gaat, maar zulke kostbaarheden als kinderlijke creaties zou ik niet wegdoen, maar in een mapje bijeen bewaren voor een leuke latere verjaardag.

    Succes ermee.

    1. Is wel afhankelijk van hoeveel er getekend en geknutseld wordt hoor. Hier komen er dagelijks 3 a 4 tekeningen per kind bij! Dat zijn 12 tekeningen per dag. En dus meer dan 4000 tekeningen per jaar!!!
      Tuurlijk moet er wat bewaard worden (of ingescand oid). Maar er moet ook zeker geminimaliseerd worden. 🙂

  2. Foto’s en knutselwerkjes van op school heb ik ingescand of gefotografeerd en in een boekje gegoten via http://www.boekjevankarton.nl. Mijn oudste dochter is bijna vier en dus heb ik er totnogtoe twee: eentje van het kinderdagverblijf en eentje van de instapklas. De boekjes zijn 16×16 en in stevig karton, dus ook veilig voor kinderhandjes. Ben echt tevreden van de kwaliteit en keuzemogelijheden.

    De allerleukste/mooiste knutsels hou ik bij, het is mijn bedoeling om ze ingekaderd een plekje te geven in een ‘galerij’ die regelmatig verandert. De rest wordt uitgedeeld aan familie, meter/peter of gebruikt als inpakpapier voor cadeautjes.

    En zo probeer ik de berg knutsels en kunstwerken nu alvast in te perken 😉

Laat hier je reactie achter!