Minimalistische moeder van de maand december 2016

img_0307Ze heet Zita en is 38 jaar. Ze is getrouwd en heeft samen met haar man twee dochters. (6 jaar en 5 maanden) Ze zijn een traditioneel gezin waarbij haar man werkt en Zita thuis voor de kinderen en het huishouden zorgt. Ze leest graag over economie, minimalisme, consuminderen en alles wat daar mee te maken heeft. Ze heeft een eigen blog waarop ze tevens over deze onderwerpen schrijft. Zita is de minimalistische moeder van de maand december 2016.

 

Zita: “Ik had werk via een uitzendbureau werk en werd zwanger van de oudste (gepland) en mijn contract werd daarom niet verlengd. Hierdoor waren wij genoodzaakt het stukken zuiniger aan te doen, want mijn man verdient onder modaal en ik kon en kan niet meer aan een baan komen. Ik wilde tegelijk ook niet de stress van het steeds wisselen van werk via uitzendbureaus en een kleine combineren. Vandaar onze keuze dat ik nu voltijd thuisblijfmoeder ben. En ik moet eerlijk toegeven het is bij ons een noodzaak en als die noodzaak er niet was geweest dan waren wij nooit wakker geschud met wat wij veroorzaken door te consumeren. Dus ik vindt het zwaar dat we elk dubbeltje moeten omdraaien (we zijn b.v. al acht jaar niet op vakantie geweest) en tegelijk ben ik nu dankbaarder met de tijd en de spullen die we hebben. Ik ben nu een stuk gelukkiger met minder bezit dan in de tijd dat ik een drukke baan had en niet eens de tijd had om een boek te lezen die ik dan kocht.

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Ik heb heel veel spullen weggedaan. Ik heb nu veel meer tijd en waardering gekregen voor de spullen die we nu hebben. Ik had meer dan 400 boeken en nu 40 die ik ook echt lees. Ik ben veel dankbaarder geworden en meer tevreden. Hierdoor is er veel meer rust gekomen in mijn leven en ik geef dit ook weer door aan ons gezinnetje.

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Ach, soms zou ik de gedachten in mijn hoofd wel willen minimaliseren. Maar dat terzijde. Door het minimaliseren loop ik veel tegen het sociale aspect aan. Ik loop toch nog veel tegen onwetendheid van mensen aan en de onverschilligheid. Veel mensen vinden dat hun inkomen laag is en zijn geneigd snel te kijken naar mensen die meer spullen hebben i.p.v. te kijken naar mensen die het minder hebben dan zij. En geloof me er zijn miljarden mensen die het echt heel slecht hebben. Dus dat vindt ik het moeilijke van minimaliseren andere mensen mee krijgen in een andere manier van leven.

Minimaliseer je ook in afval?

Ja, we proberen verpakkingsmateriaal te minderen. En we splitsen glas, papier en plastic. Ik ga volgend jaar ook beginnen aan een vierkante meter bak om onze eigen groente te verbouwen. En als we genoeg geld hebben gespaard willen we ook zonnepanelen. En indirect minimaliseren we ook in afval door veel minder spullen te kopen, hierdoor gooien we ook veel minder weg. Soms zou ik willen dat mensen in de omgeving net zo leefden als ons dan was het veel beter voor het milieu.

 

Ik ben veel dankbaarder geworden

 

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Ik ben nog steeds bezig al mijn kasten door te nemen. Alles wat ik vandaag wil bewaren doe ik over een maand toch weer weg. Zo loop ik al een tijdje ons huis door en worden de spullen steeds minder. Ik zou ook mensen meer bewust willen maken over de levensstijl van het minimalisme.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Ik heb inmiddels vele boeken en websites gelezen. Mijn allereerste boek was zuinig leven voor Dummies. Hierin staan om mee te beginnen super veel goeie tips in. Ik heb via YouTube ook de mannen van The Minimalists gezien en die hebben me ook geïnspireerd. Daarnaast ben ik lid van het blad Genoeg en heb ik alle boeken gelezen van Gerhard Hormann en Marieke Henselmans. Verder vind ik de site Moeders Minimalisme erg informatief en krijg ik het gevoel dat ik niet de enige ben die met minimaliseren bezig is. Dat is wel fijn!

img_0319Wat zijn voor jouw de mooiste ‘dingen’ in het leven?

 ’s Morgens als onze oudste wakker is geworden en dan blij, vrolijk en vol energie naast mijn bed staat om mij een goedemorgen te wensen. Daarna wordt de jongste wakker en als ik dan haar slaapkamertje binnen kom dan word ik begroet met een grote lach! Dan voel ik me zo rijk en ik vind het zo fijn dat ik er altijd ben voor ze. En als mijn man ’s avonds thuis komt van zijn werk en lacht naar ons gezinnetje en zoveel geluk uitstraalt!

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Zorgen voor de mensen die dicht bij me staan en de wereld een beetje te veranderen met mijn manier van leven!

 

Ben jij ook aan het minimaliseren en wil jij ook eens meedoen met deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar dieuwke@moedersminimalisme.nl.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.170 andere abonnees

2 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand december 2016”

  1. Hallo Zita. Leuk om jou verhaal te lezen. Het is voor mij heel herkenbaar. Ik heb ook nooit gewerkt nadat ik kinderen kreeg. Ook alle aandacht aan mijn kinderen kunnen schenken toen ze klein waren en genieten natuurlijk. Uit ervaring weet ik nu, het duurt maar zo kort dat ze zo klein zijn. Nu , ben inmiddels 63 jaar, geniet ik weer volop van mijn kleinkinderen en pas regelmatig op. Heb als niet werkende Oma daar alle tijd voor. Daar ik straks geen pensioen heb . Zal ik wat meer op mijn uitgaven moeten letten. Maar gezondheid en gelukkig zijn is nog altijd met geen geld te koop. Het minimaliseren bevalt mij ook prima. Ging vroeger vaak te winkelen . Maar ga nu wandelen in de natuur. Wat een heerlijk gevoel geeft. En je niet met spijtaankopen thuiskomt. (Wat vroeger nog weleens gebeurde)Ik hoop dat je nog vele jaren van je gezinnetje mag genieten. Groeten Aaltje

  2. Hallo Zita, fijn om je verhaal te lezen. Met weinig gelukkig zijn is soms een hele kunst. Geniet van je kleine geluk.
    Ik ben zelf ook altijd voor de kinderen thuis geweest maar nu ze wat ouder zijn heb ik wel een baan. Dit moet ook omdat mijn man helaas erg veel alimentatie aan zijn ex moet betalen. Om deze reden hebben wij het dan ook niet zo erg breed en ik probeer dan ook te minimaliseren op alle gebieden.
    Wij kunnen ook erg genieten van de kleine dingen. Zoals lekker wandelen met de hond of gewoon in het zonnetje zitten om een rosé te drinken. Lekker lezen ook en bij voorkeur niet winkelen en reclamefolders in je brievenbus weigeren waardoor je ook niet in de verleiding wordt gebracht.
    Hartelijke groet, Natasja

Laat hier je reactie achter!