Minimalistische moeder van de maand augustus 2017

Dit is Laura de Leeuw, 31 jaar en ze woont samen met haar man Ralph en twee dochters Eva (3) & Sofie (1) in Hilversum. Laura is minimalistische moeder van de maand augustus 2017.

Laura: “Ik ben werkzaam in de media, maar in mijn vrije tijd ga ik er graag met mijn gezin of vrienden op uit om te kamperen. Daarover ben ik een half jaartje geleden een blogje begonnen – www.komwegaankamperen.nl. Wij kochten vorig jaar een caravan, omdat we nadat we kinderen hadden gekregen, een stuk minder plezier hadden in het kamperen met de tent. Zoveel gesleep, zoveel spullen. Elke keer moest de dakkoffer op de auto, je sleept nu eenmaal veel mee als je kinderen hebt. Maar we hadden er daardoor gewoon niet zoveel zin meer in, het leverde stress op. En dat vonden we erg jammer, want buiten zijn en dat simpele leven is zo heerlijk. Maar dit veranderde toen we de caravan kochten. Dit oude besje knapten we een beetje op en we pakten ‘m in met alleen de hoognodige spullen.
Nu kunnen we altijd als het mooi weer is, de sleurhut aankoppelen en erop uit. Ik vond dit zo bevrijdend dat ik besloot om er over te gaan schrijven. Eigenlijk is het ons minimalistische tweede huisje. En we genieten er keihard van.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Na de geboorte van mijn eerste dochter vond ik de combi met parttime werken en zorgen een beetje een lastige. Ik wilde graag wat meer rust in mijn hoofd en besloot dat dan eerst mijn omgeving wat opgeruimder en simpeler mocht zijn. Uiteraard werd er even gegoogeld en daar kwam ik een blog tegen van een vrouw die een jaar lang elke dag een kastje of laatje opruimde. Dat vond ik wel een leuk en overzichtelijk idee. Nadat de eerste kastjes waren opgeruimd, bleek ik prima los te kunnen laten en daar werd ook ik blij van. Toen ben ik me meer gaan verdiepen in het minimalisme.

Wat is er voor jou veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Ten eerste is het huis leger en opgeruimder en wordt er nu goed en langer nagedacht over aankopen. Dit scheelt ruimte, tijd (minder opruimen) en geld. Ik vind mijn huis echt een thuis en niet meer een plek om van weg te gaan. Inmiddels is er het besef dat ik kan genieten van een kopje koffie in de tuin en dat ik daarvoor niet meer naar een terras hoef. Ik merk dan ook dat ik niet alleen op het gebied van spullen bewuster keuzes maak. Ook sta ik meer stil bij waar mijn energie aan op gaat. Verplicht afspreken met mensen waar ik niet blij van word doe ik niet meer. Vaker nee zeggen. Dat gaat nog niet altijd helemaal lekker en dat vind ik dan ook een stuk lastiger dan ontspullen. Maar het bewustzijn is er en dat is een goed begin.

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Kleding vind ik soms lastig. Die mooie, goeie dingen die ik maar weinig heb gedragen of niet meer pas. Ik wil er dan echt iemand anders blij mee maken. Zomaar anoniem op Marktplaats verkopen of achterlaten bij de kringloop kan ik niet over mijn hart verkrijgen. En ik zou ook wel graag meer willen minimaliseren op de to-do-list in mijn hoofd, zo nu en dan. 😉

 

Minimaliseer je ook in afval?

Niet heel bewust in ieder geval. We hebben wel onze standaard rest-afval-kliko omgeruild voor een kleiner exemplaar, omdat we deze bij lange na niet vol krijgen. Maar ik schrik soms echt nog van de hoeveelheid plastic die hier binnenkomt. Uiteraard scheiden we dat netjes, maar dat mag absoluut nog wel een stuk minder.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Ik zou graag mijn aandacht voor zaken die er eigenlijk niet toe doen willen minimaliseren. Ik merk dat ik soms doelloos een beetje op mijn telefoon aan kijken ben – social media. Vervelen lijkt geen optie meer. Of dat ik door mijn tijdlijn heen scroll en dat ik alleen maar ellende voorbij zie komen. Natuurlijk is het goed om te weten wat er gebeurt in de wereld, maar om daar nou op elk moment van de dag mee geconfronteerd te worden? Ik vraag me af of dat goed is, we worden er angstig van, onverdraagzaam. Daarom wil ik op zoek naar een manier om toch connected te blijven met de 21ste eeuw, maar ook een beetje de rust van het smartphone-loze tijdperk te ervaren.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

De website Een Kastje Per Dag was mijn eerste aanraking met ontspullen. Daarna ben ik veel gaan lezen op SoChicken en natuurlijk op MoedersMinimalisme.nl. Ook de site van Jelle Derckx (destijds Lijstjes.info, inmiddels heeft hij de site Growthinkers) en de website Becoming a minimalist heeft me geïnspireerd. Nadat ik het boek van Marie Kondo had gelezen zat ik helemaal in de flow en kon in mijn kleding een stuk makkelijker loslaten.

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

MoedersMinimalisme.nl is de site die perfect op mij aansloot toen ik als jonge moeder op zoek was naar handvaten. Ik vind het erg mooi om te zien hoe toegewijd Dieuwke is en minimalisme hip en voor vrouwen aantrekkelijk maakt. Daarnaast vind ik het leuk te lezen over de mooiste tassen van bijvoorbeeld gerecyclede petflessen of DIY-schoonmaakmiddelen die hier voorbij komen. En na weer een leuke facebook-update heb ik meestal weer inspiratie om nog eens door mijn huis te lopen en kritisch te kijken.

 

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

Die zijn niet zozeer tastbaar. Hoewel, er is één ding-ding. We hebben geïnvesteerd in een enorme gezellige hoekbank vol kussens waar we als gezin heerlijk op kunnen relaxen, knuffelen en spelen. De oude banken waren 13 jaar oud en konden eigenlijk nog prima, maar deze aankoop was na de eerste dagen zijn investering al meer dan waard omdat we er al zulke knusse momenten op hebben beleefd.
En dan vergeet ik bijna onze caravan! Die heeft er voor gezorgd dat we onze liefde voor kamperen weer hebben hervonden!
Dus wat mij betreft zijn de mooiste dingen in het leven het beleven van die fijne momenten. En dat kan thuis op de bank zijn, met een club vrienden in een café of speeltuin, tijdens het kamperen of gewoon in de auto naar het kinderdagverblijf. Soms zou ik willen dat je die momenten echt fysiek kon verzamelen om ze nog eens te herbeleven. Daar zou ik wel een kamer voor over hebben.

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Ik denk dat het belangrijk is te leren om tevreden zijn met wat je hebt en daar optimaal van genieten. Als mama zie ik het als doel om die waardes mee te geven aan mijn kinderen. Dat je nee kunt zeggen tegen overbodige ballast (fysiek en emotioneel) en daar misschien nog veel blijer van wordt. Als minimalistische mama wil ik ze ook graag meegeven dat de planeet waar we wonen iets is om te koesteren en dat we daar behoedzaam mee om moeten gaan.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand augustus 2017”

Laat hier je reactie achter!