Minimalistische moeder van de maand september 2017

Sanne (33) is moeder van zoon Ben (5) en dochter Elly (2,5). Ze is getrouwd met Martin. Met zijn vieren wonen zij in een rijtjeshuis in een kinderrijke buurt. Het kostte haar altijd veel moeite om haar huis op orde te krijgen. Maar dat is nu anders… Sanne is minimalistische moeder van de maand.

 

Sanne: “Ik werk als gezinskapster één dag in de week en flexibele avonden. Hierdoor kan ik veel bij de kinderen zijn. Hier hebben we vorig jaar bewust voor gekozen omdat ik het werken voor een baas en het combineren met een gezinsleven lastig vond. Mijn man werkt fulltime waardoor deze situatie gelukkig mogelijk is geworden.

Eigenlijk ook wel een minimalistische zet terwijl we toen nog niet met alle minimalistische ideeën in aanraking waren gekomen. Drie jaar geleden zijn we bewust verhuist naar een huis waar we op één salaris konden wonen. Zuinig aan doen en bewust met geld omgaan doen we dus al een tijdje. Maar ons huis was wel een chaos aan spullen aangezien ik lichtelijk adhd heb en het kostte me altijd enorm veel energie om er orde in te krijgen.

 

Wanneer ben je begonnen met minimaliseren?

Ik ben gaan bewust gaan minimaliseren vanaf het moment dat een kennis op Facebook haar huisraad aanbood om gratis op te komen halen. Zij zette er wat filmpjes bij en via haar kwam ik in aanraking met ‘Minimaliseren in het gezin‘ en ‘Moeders Minimalisme’. Van Moeders Minimalisme word ik altijd blij. Het is fris en modern beschreven en het geeft me inspiratie.
Sindsdien is er veel in huis veranderd. Dat is nu ongeveer 1,5 jaar geleden. Ik merkte dat het heel bevrijdend werkt en volgde trouw allerlei ontruimingsopdrachten. Ik merk dat het echt een proces is die je met jezelf maar ook met je gezin aangaat. Ook mijn man is gelukkig aangestoken, alhoewel hij altijd al minimalistischer dan mij was. Ik ben bij de kleding begonnen en heb deze nu a la Marie Kondo in doosjes in de kast liggen. Alle kleding en beddengoed passen nu in een grote kast en dat scheelt mij weer heen en weer geloop als ik aan het vouwen ben.

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Doordat we nu veel minder spullen hebben zie ik in welke huisstijl ik me prettig voel. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van ruimte en licht. Daarom probeer ik zoveel mogelijk wit in huis te krijgen. Ook houd ik erg veel van bloemen en koop of pluk ik regelmatig een bosje voor op tafel. Dat vind ik zo fris staan. Doordat ik ben gaan minimaliseren leer ik echt loslaten en heb ruimte gekregen om echte aandacht voor mijn kinderen te hebben in plaats van door het huis te rennen en schoon te maken.

 

image4.JPG

 

Ik zit nu sinds een jaar op naailes omdat ik erg van creatieve dingen houdt. Ik kan nu t-shirtjes die ze niet aan heeft pimpen en er nieuwe kledingsetjes van maken, zodat ik niet meteen naar de winkel hoef te rennen voor nieuwe kleren. Ze houdt nu erg van jurkjes, die ik aan elkaar heb gecreëerd. Ze voelt haar dan een echte prinses.

Minimaliseer je ook in afval?

Als verzorgingszeep gebruik ik nu allepozeep en daar ben ik zeer tevreden mee. Ik probeer zo weinig mogelijk meuk in de badkamer te hebben. Voor de kinderen gebruik ik vaak kokosolie. Ik deed nooit mee met milieubewuste dingen maar nu ben ik getransformeerd in een trouwe afvalscheider. Ik minimaliseer nog niet veel op afval maar wil dat in de toekomst wel gaan doen. Als ik verder in het proces ben. Ik heb wel al een nee-nee-sticker.

Wat vind je zo fijn aan het minimalistischer leven?

Wat ik het fijnste vind aan minimaliseren is dat ik er zoveel vrede en rust door ervaar. En ben dankbaarder. Spullen die we niet gebruiken gaan de deur uit. Ons huis is nog niet klaar we zitten echt middenin het proces. Maar ik ben ook blij dat ik mijn kinderen dankbaarder zie worden met hun mooie speelgoed (Lego bijv.). Heel veel is de deur uitgegaan. Ik vind het nog wel moeilijk om op kinderspeelgoed te minimaliseren als ik op een rommelmarkt loop bijvoorbeeld. Dus heb een lijstje in de portemonnee van wat we nodig hebben.

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

De mooiste dingen in mijn leven zijn natuurlijk geen dingen maar mijn kinderen met wie we veel ervaringen willen gaan delen. Omdat we van kamperen houden maar geen echte raskampeerders zijn hebben we (na inspiratie van iemand op de Facebookpagina Minimaliseren kun je leren) een sleurhut gekocht (die we ook minimalistisch inrichten) zo kunnen we er lekker vaak op uit om met onze kids van de natuur te genieten. Dus daar heb ik erg veel zin in. Verder ga ik komende tijd lekker verder met kleertjes recyclen en spullen weggeven.

Wat is volgens jou het doel in het leven?

Mijn doel in het leven is volgens mij het leven ontvangen als een cadeau  (van God, omdat ik in God geloof), de mensen om je heen helpen, respecteren en goed voor jezelf, je naasten en de aarde zorgen. En dus ook vooral veel genieten van het leven omdat je het cadeau hebt gekregen.

 

True colors, ik kom erdoor bij de basis en veel dichter bij mezelf. Thanks dus voor alle inspiraties!

 

Liefs Sanne
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!