Minimalistische moeder van de maand augustus 2016

gezinMaaike (34) besloot zeven jaar geleden om samen met haar man en drie kinderen (Hanna 7, Jonathan 6 en Kajsa 2) te emigreren naar Härjedalen in Zweden. Met name om hun levensstijl om te gooien, meer rust ruimte en natuur voor de kinderen in een land waar kinderen centraal staan. Ze is de minimalistische moeder van de maand. Lees haar prachtige verhaal.

Maaike: “Het tempo is hier een heel stuk rustiger en na zeven jaar kunnen we oprecht zeggen dat we onthaast zijn. Als we in Nederland op bezoek zijn merken we hoe gestrest iedereen daar is in vergelijking tot hier. Ik werk hier als arts en mijn man heeft een eigen bedrijf waar hij keukens verkoopt en monteert. In onze vrije tijd is het een hoop kamperen, wandelen, buiten zijn. We hebben hier winter van november tot en met april dus alle dingen die buiten moeten gebeuren moeten we in de zomer doen, dan is het heel druk om alles voor elkaar te krijgen wat gedaan moet worden, hout splijten, gras maaien, bomen zagen enzovoorts.”

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

“Het minimaliseren begon eigenlijk na de geboorte van mijn jongste dochter. Ik begon met gezonder eten en het eten vanuit de basics. Geen pakjes en zakjes. Al snel merkte ik dat de werking van geraffineerde suiker me geen goed deed en ben gestopt met het eten van suiker. Als je eenmaal in die wereld beland kom je al snel in de wereld van duurzame producten en ik begon al het plastic voor glas te vervangen etc. Zodoende kwam ik de site tegen van Moeders Minimalisme en dat sprak me heel erg aan. We vertrokken naar Zweden met een aanhanger van een kubik plus een opslag gevuld met 9 kubik aan spullen die we mee wilden nemen. Inmiddels zes jaar later hadden we een huis van 116 vierkante meter plus vijf schuren compleet gevuld container-afvalmet spullen, zomaar in zeven jaarbij elkaar gespaard. Dat wilde ik gaan veranderen. Het gaf een hoop onrust in mijn hoofd, een hoop chaos dat niet zijn vaste plek had en een heleboel tijd dat ik kwijt was aan het opruimen en vooral verplaatsen van spullen. Vorig jaar was ik het zat en besloot ik de jaarlijkse grote schoonmaak te combineren met minimaliseren. Ongelooflijk hoeveel spullen er weggingen! Ik denk dat er wel zeker in de eerste ontspulronde acht grote bouw vuilniszakken weggegaan zijn. Mijn man heeft toen van het voorjaar een container gevuld met spullen die weg konden en ik heb daarna nog twee keer een flinke minimaliseersessie gehouden. Heerlijk voelt het!”

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

“Sinds ik aan het minimaliseren ben kost het huishouden me veel minder tijd. Minder tijd kwijt om spullen op te ruimen en alles heeft zijn vaste plek dus veel minder tijd kwijt aan het zoeken van spullen. Zelfs de kinderen weten nu waar ze spullen kunnen vinden en vinden het overzichtelijk. Ik zal in de toekomst ook minder geld kwijt zijn aangezien ik niet meer zoveel koop. Op dit moment is dit nog niet zo omdat ik alle plastic producten voor duurzame aan het vervangen ben en investeer in organisatiesystemen voor de dingen die ik niet wegdoe kost dat me nu nog wel geld. Maar dat zal in de toekomst minder worden aangezien de nieuwe producten die ik koop een heel leven meekunnen.”

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

“Ik merk dat minimaliseren een proces is, een levensstijl, een antwoord op de wegwerpmaatschappij van nu. Het is niet iets dat je in een keer doet, even je huis door ruimen en dan ben je klaar. Ik ben nu voor de derde keer mijn huis door aan het gaan en ben beland bij foto’s, boeken en dvd’s. Dat vind ik een stuk lastiger. Ik heb er geen emotionele band mee maar vind het soort van zonde om boeken weg te doen, ook al lees ik ze toch niet meer. Maar ik ben er wel mee bezig en merk dat het mijn hoofd opruimt. Ik doe het in kleine stapjes. Ook vind ik het lastig om te minimaliseren voor de kinderen. Het liefst zou ik ze alleen maar duurzame cadeaus geven maar dat is niet heel erg realistisch. Soms krijgen ze dan toch een prullaria van een rommelmarkt of Mac Donalds terwijl ik eigenlijk helemaal niet van die troep hou.”
boodschappen

Minimaliseer je ook in afval?

“We hebben onlangs een compostcontainer gekocht en nu hebben we ons afval kunnen minimaliseren met de helft. In Zweden moet je zowiezo het papier en plactic, glas en metaal scheiden maar ik ben daar nu een stuk nauwkeuriger in geworden. Het compost is een erg leuk project en ik merk dat ik daardoor ook veel bewuster ben van het eten dat er weg wordt gegooid. Ik heb een tijd terug ook zakken gekocht voor mijn groente en fruit en boodschappentassen zodat ik niet meer in de winkel voor plastic hoef te kiezen. Verder ben ik flink aan het experimenteren met eigen gemaakt wasmiddel, zeep, shampoo om de verpakkingen te verminderen en daarnaast met zo min mogelijk onnatuurlijke producten in aanraking te komen.”
potten

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

“Ik ben al een heel eind op weg maar hoop zo langzamerhand de spullen in mijn huis te kunnen vervangen voor duurzame producten die langer meegaan waardoor ik minimaliseer in de aankoop van bakjes, eten enzovoorts. Ik zou nog een stuk meer zelfvoorzienend willen worden door mijn eigen groente te gaan verbouwen. Ik en mijn man bouwen op dit moment een kippenhok en hopen in september onze eigen kippen te gaan houden.”

Welke boeken en websites hebben je geïnspireerd?

“Ik ben vooral geïnspireerd door de website Moeders Minimalisme en verder door een heleboel sites in Zweden die gaan over het maken van je eigen producten, zelfvoorzienend zijn. Ik google vaak als ik de oplossing voor iets wil weten en kom zodoende op een heleboel mooie websites terecht. Niet te geloven wat er allemaal bestaat aan producten waar ik niets van af wist zoals bijvoorbeeld de ladycup! Wat een uitvinding. De website van Flylady over schoonmaken is ook briljant.

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

“Het is voor mij op dit moment vooral een inspiratiebron om door te zetten. Vaak lees ik dingen en dan denk ik: Oh ja, daar kan ik ook aan denken, daar kan ik ook eens naar kijken. Het is goed om dat steuntje in de rug te hebben om door te gaan, in het leven met drie jonge kinderen is het makkelijk om de draad weer kwijt te raken en te vervallen in oude routines.”

Wat zijn voor jouw de mooiste ‘dingen’ in het leven?

“De mooiste dingen in het leven zijn vooral het genieten van mijn kinderen en de natuur. Ik heb niet veel meer nodig dan mijn gezin om mij heen in een mooie omgeving. Daarom gaan we deze vakantie in eigen land (Zweden) ook bergwandelen met de kinderen. Twee weken kamperen en een route lopen. We hebben de rambleexplorer aangeschaft waardoor we nu de jongste mee kunnen nemen en de bepakking mee kunnen nemen en dan gaan we ervoor! Twee weken erop uit met niet veel meer mee dan de spullen die je echt nodig hebt. Twee onderbroeken, twee t-shirts etc. Het ene heb je aan het andere hangt te drogen aan de wagen. een bord, een vork/mes/lepel, je snapt het idee. Het wordt een heerlijke vakantie waarin we ons echt op de natuur en op elkaar kunnen concentreren.”
tent

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

“Ik probeer te genieten van elke dag en probeer al het overbodige eruit te schrappen en over te houden wat echt belangrijk ik. Het is echt samen met mijn gezin een zoektocht naar onszelf. Naar waar het werkelijk om draait en in de huidige maatschappij zijn naar mijn mening veel mensen dit kwijt. Veel mensen hangen zo in het bezit van veel spullen, het laten zien aan andere wat ze doen op Facebook, het laten zien wat ze kopen en daarmee aan de essentie voorbij gaan. Ook met niets kun je ontzettend veel hebben. Ik denk dat mijn doel is om nog dichter bij de natuur te komen en als ik dit over kan dragen op mijn kinderen dan ben ik tevreden. Ik hoop een inspiratie voor mijn kinderen te zijn.”
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!