Minimalistische Moeder van de maand januari 2017

Minimalistische moeder van de maand januari 2016Britt is 28 jaar, getrouwd met Pieter-Jan en samen hebben ze drie prachtige kinderen: Lizzie van 3 en Mats en Robbe (tweeling) van bijna 2. Ze minimaliseert op spullen, alcohol, vlees, afval en binnenkort ook op water. En had ik al gezegd dat ze haar eigen kleding maakt? Helemaal fairtrade! Britt is minimalistische moeder van de maand januari 2017. Lees haar inspirerende verhaal.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Ik leerde het begrip ‘minimaliseren’ kennen in de zomer van 2015, toen er zoveel nood was aan donaties voor vluchtelingen in Brussel (ik woon in België). Na het lezen van de ellenlange lijst wat er snel tot hen moest geraken, ben ik in mijn kasten gevlogen en de zolder leeggemaakt. Ik heb toen de volledige koffer van mijn auto kunnen volladen en ben tot een ophaalpunt gereden om alles weg te brengen. Verzorgingsproducten, (fleece)dekens, lakens, handdoeken, kleren, … ik was echt verbaasd hoeveel ik op een relatief korte periode (ik heb zes jaar geleden het ouderlijk huis verlaten en gaan samen wonen met mijn echtgenoot) heb ‘verzameld’. Na wat opzoekwerk over minimaliseren, heb ik het boek ‘Opgeruimd!‘ van Marie Kondo gelezen en sindsdien is er zoveel verandert in mijn leven.

 

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Mijn visie op grote winkelketens, afval, spullen in het algemeen, gezonde voeding, vrienden en familie die wel of niet een meerwaarde hebben in lijn leven, wat ik wil en wat ik belangrijk vind, waar ik naartoe wil met mijn leven en dat van mijn gezin,… ik heb ook veel leren loslaten, niet alleen in het ouderschap maar ook in de dingen waar ik gewoon geen controle op heb zoals de reacties en daden van anderen. Ik kan alleen maar mijn eigen acties en woorden kiezen, dus ik probeer ze zo puur en mooi mogelijk te zijn. Mensen of verplichtingen waar niemand van mijn gezin maar 1 cm beter van wordt, daar doe ik niet meer aan mee. Ik kies voor het geluk, de hechting, de mooie momenten en herinneringen die mijn kinderen nu aan het opbouwen zijn, en niet voor anderen tevreden te stellen.

Het allermooiste aan minimaliseren vind ik dat je alles wat geen (meer-)waarde heeft in je leven verbant, waardoor alleen nog dingen die je gelukkig maken overblijven. En dit gaat over spullen als boeken, kleren, decoratie, … maar evenzeer over mensen, hobby’s, uitstapjes, muziek, tijdverdrijf in het algemeen. Mijn leven is zoveel rijker en puurder geworden sinds ik stevig ben gaan minimaliseren. Ik geef geen geld meer uit aan spullen waar ik maar 1 dag gelukkig van word en dan in een vergeetput worden gegooid, maar dat geld gebruik ik om duurzame voeding en kwaliteitsvolle spullen te kopen die nog vele jaren elke dag zullen gebruikt worden. Ik kies veel bewuster een mooie, sfeervolle boekenplank uit die helemaal in ons plaatje past (kwaliteit, stijl, duurzaam) en zal dan ook niet kijken naar die prijs, omdat we op zoveel andere dingen bijna niets meer zullen uitgeven. Kleren, flessenwater of frisdrank, alcohol, vlees zijn een paar voorbeelden van dingen die hier nog maar zelden gekocht worden.

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Het moeilijkste om te minimaliseren vond ik kleren, ook al is dat iets dat nooit een belangrijke factor in mijn leven was. Wat mijn duw in de rug was: een kleurenconsult! Daarna konden alle kleren die helemaal niet bij mij pasten van kleur de deur uit, en nu moeten nieuwe kleren een hele keuring doorstaan: de juiste kleur, een leuk model, goede kwaliteit, niet gefabriceerd in een sweatshop én ik moet het echt nodig hebben. Doordat er bijna geen enkel kledingstuk nog in de winkels te vinden is die hier aan voldoen, ben ik nu begonnen met zelf mijn eigen kleren te maken. Een spannende nieuwe hobby.

britt2Minimaliseer je ook in afval?

Ik minimaliseer ook in afval: ik bak mijn eigen brood, koop fruit en groenten in mijn eigen netjes, we eten zelden vlees, ik maak zelf mijn kuisproducten, maak zelf mijn deo en gebruik bijna geen enkel verzorgingsproduct meer. Hoe minder je op je lijf smeert, hoe minder je moet gaan bijsmeren om je huid te herstellen, dit gaat op voor een gezonde huid weliswaar. Ik probeer alleen maar natuurlijke producten te gebruiken en alvorens ik iets nieuw ‘moet’ kopen zal ik eerst kijken of ik het zelf kan maken.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Waar we in de toekomst nog op gaan proberen te minimaliseren is ons waterverbruik door middel van regenwater in te schakelen in ons huishouden en wat meer zelfvoorzienend worden met de aanleg van een eigen groentetuin.

Welke boeken en/of websites geven je inspiratie?

Vooral het boek van Marie Kondo heeft veel betekend voor mij, voor de rest ben ik niet zo een grote boekenworm. De Facebookgroep ‘minimaliseren voor gevorderden‘ brengt mij ook dikwijls nieuwe inspiratie.

 

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Door het volgen van MoedersMinimalisme ga ik na het lezen van topics nog eens nadenken of er toch niet nog iets in huis verdoken ligt dat niet meer wordt gebruikt. Het laat me nog eens kritisch nadenken over dingen waar ik zelf niet aan denk.

Wat zijn voor jou de mooiste dingen in het leven?

De mooiste ‘dingen’ zijn mijn kinderen. En ik ben er ook van overtuigd dat hen opvoeden en leren loslaten het belangrijkste is wat ik zal doen in mijn leven. Als ik over 18 jaar drie gelukkige, warme en zelfbewuste volwassenen heb grootgebracht, zal dat mijn mooiste compliment over het moederschap zijn. Ik lees me nu ook in over opvoeden en kijk naar wat op lange termijn het mooiste resultaat zal geven. Ik zie nu drie gezonde, gelukkige, speelse kinderen die geen zittende poep hebben, neen durven zeggen, een eigen willetje hebben maar ook heel lief kunnen zijn voor elkaar, en dat zal ik allemaal blijven voeden, tot ik mijn laatste adem blaas.

 

Wil jij ook eens Minimalistische Moeder van de Maand zijn? Stuur me dan een mailtje!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.170 andere abonnees

One thought to “Minimalistische Moeder van de maand januari 2017”

Laat hier je reactie achter!