Mijn flylady-avondroutine in de praktijk

Lijstjes lijken handig, maar zijn in de praktijk niet altijd werkelijk haalbaar. Het ‘Flylady-systeem’ is een huishoudsysteem zit zo in elkaar dat het wél haalbaar voor iedereen is. Natuurlijk test ik alles voor jullie uit. Dus daarom ook hier mijn avondroutine in de praktijk…

Naast een geweldig lieve dochter van 7 jaar hebben wij ook een ondeugende 1 jarige. En dat maakt het leven roerig kan ik je vertellen. De avondroutine begint dus bij het avondeten. Papa en mama zijn redelijk moe, dochterlief vertelt aan één stuk door haar belevenissen van die dag en vergeet daardoor de lepel naar haar mond te brengen en zoon Jilles smeert zijn haar onder de tomatensaus, gooit zijn bordje op de vloer en gilt alles bij elkaar omdat hij iets wil hebben dat op tafel staat. Enfin…

Mijn flylady-avondroutine in de praktijk

  • Aanrecht netjes en kamerreset

Wanneer de buikjes weer vol zitten ga ik samen met zoontje (1) Jilles onder de douche (tomatensaus uit zijn haartjes wassen) en daarna breng ik hem naar bed. Ondertussen doet onze dochter het resetkwartiertje en mijn man het aanrecht. Puntje 1 en 2 zijn hiermee afgevinkt. Meestal helpen mijn man en /of ik onze dochter nog even met opruimen. Na het opruimen zetten we altijd Sipke (onze robotstofzuiger) aan.

  • Was bijwerken en kleding klaarzoeken

Vervolgens brengt mijn man mijn dochter naar bed en zet ik de volgende was klaar, strijk en vouw ik de schone was, ruim ik alles gelijk op en leg ik de kleding voor de volgende dag klaar. Weer twee puntjes afgevinkt! 🙂

  • Spullen voor de volgende dag klaarzetten

Het is vakantie dus we hoeven geen broodtrommeltjes te smeren, maar anders doe ik dat wanneer ik weer beneden kom. Soms heeft mijn man het al gedaan. We wisselen het wat af. Ook zet ik de tassen met inhoud klaar die morgen mee moeten.

  • Wat gaan we eten?

Soms eet ik ‘s morgens ‘overnight-oats’ en maak ik dat dus ‘s avonds klaar. Soms moet er nog brood uit de vriezer gehaald worden voor de volgende ochtend. En ik check nog even of we alles in huis hebben voor het eten morgen. Zo niet, dan bedenk ik wat ik uit mijn werk nog moet halen uit de supermarkt.

  • Jezelf klaarmaken voor de nacht

In de avond werk ik soms nog even aan mijn website of ga ik lekker Netflixen. Ik ben geen avondmens, dus ik duik meestal vroeg mijn bed in. Na het tandenpoetsen haal ik nog even een doekje door de badkamer. In bed schrijf ik meestal nog even in mijn dagboek, lees ik een boek of kijk ik nog een you-tubefilmpje. Gelukkig ben ik wél een goede slaper. 🙂

Tot zover het avondritueel dat wij momenteel hebben. Dat kan over een half jaar zomaar weer heel anders zijn. En natuurlijk is geen dag het zelfde en loopt het wel eens anders. Soms moet mijn man ‘s avonds weg en moet ik alles alleen doen. Of ik moet zelf weg of ik ben de hele avond in de weer met de jongste en lukt het me niet om alles te doen. Dan is dat maar zo. Daar maak ik me niet druk om. Het Flylady systeem is een middel en geen doel op zich.

Eerlijk gezegd ben ik heel blij dat ik het avondritueel kan delen met mijn man, want ik ben écht geen avondmens. ‘s Ochtends kan ik de hele wereld aan maar ‘s avonds plof ik het liefst na het eten op de bank en doe ik niets meer. Maar ik weet ook dat dat geen oplossing is, want dan loop ik weer achter met de was en kom ik in de ochtend weer voor verrassingen te staan. Dus ik werk iedere avond (voor zover dat lukt) zo snel mogelijk mijn lijstje af.

En eerlijk? Ik vind het heerlijk! Sinds ik het ochtend- en avondritueel van de Flylady volg heb ik zoveel meer de controle over het huishouden. Geen gestress meer. Geen sokken die op zijn omdat ze allemaal nog in de was zitten en de ochtenden lopen zóveel soepeler. Ik kan het werkelijk iedereen aanraden.

P.s. Wil jij graag meer lezen over de Flylady? Je kunt hier het boek en hier het e-book ‘Sink Reflections’ bestellen.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!