Je portemonnee minimaliseren

pocwalletArme vrouwen… Ik vroeg op mijn facebookpagina ‘minimaliseren kun je leren‘ wat ze elke dag met hun meedroegen in hun portemonnee. De resultaten logen er niet om. Bonnetjes, klantenkaarten, foto’s, bibliotheekpasjes, ANWBkaarten, rijbewijzen, zorgpassen, winkelwagenmuntjes, paracetamol, visitekaartjes, postzegels, pinpassen, papiergeld, muntgeld en ga vooral zo maar door. En dan heb ik het nog niet over de rest van de vrouwentas gehad. We sjouwen ons een breuk aan onnodige spullen tot we een hernia krijgen. 

Ik zal er niet omheen draaien, tot voor kort deed ik er vrolijk aan mee. Dit was mijn veel te grote portemonnee. Als hij leeg was, woog hij al zo’n 300 gram, maar natuurlijk zat hij meestal tot aan de nok toe voel. Gewoon omdat het kon. Foto’s, pasjes, papiertjes, je kent het wel.

Pasjeshouder

Tegenwoordig draag ik alleen dit met me mee. Mijn telefoon met een hoesje voor mijn pinpassen en kortingskaart voor de supermarkt. En de pasjeshouder van 28 degrees met onder andere de zorgpassen in van mij en mijn dochter, mijn rijbewijs, mijn ovchipkaart en nog een paar andere pasjes. Moet je hier eens kijken wat een verschil met mijn portemonnee!

En weet je? Dit bevalt me eigenlijk zo enorm goed dat ik het iedere vrouw aanraad! Ik zal je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over deze pasjeshouder. Hij is licht van gewicht, hij is klein, duurzaam, RFID-vriendelijk, mooi, flexibel, handig en minimalistisch.

Foto’s

Ik hoor je al denken: “Leuk bedacht Dieuwke, maar hoe zit het dan met mijn foto’s, boodschappengeld en andere spulletjes?” Tja, ik verplicht je natuurlijk niet je portemonnee te minimaliseren. Het is jouw keuze. De kunst van het minimaliseren van je portemonnee is om bij elk voorwerp je af te vragen of je het daadwerkelijk dagelijks nodig hebt. Heb je echt die foto’s van je kinderen in je portemonnee nodig? Of voldoen de foto’s op je telefoon ook? Heb je écht zoveel klantenkaarten nodig, nu je toch op de minimalistische tour bent? En dat huishoudgeld, zou je dat echt niet digitaal in de gaten kunnen houden?

Als je eenmaal je portemonnee hebt geminimaliseerd en/of vervangen door een minimalistisch exemplaar zul je je echt afvragen waarom je in hemelsnaam altijd dat immens grote en zware ding hebt meegesjouwd. Wat compleet onnodig!!

Natuurlijk zijn er meer handige vervangers van die hele grote portemoneee: Heb je de Secrid Mini Wallet ook al eens bekeken? Ook een aanrader! Of je kunt natuurlijk ook gewoon een telefoonhoesje nemen, waar je pinpassen in kunnen.

Tip 1: Als je toch je portemonnee gaat minimaliseren, bekijk dan ook je sleutelbos eens! Welke sleutels gebruik je dagelijks en welke sleutels gebruik je bijna nooit? Laat deze laatste groep voortaan thuis.

Tip 2: Wil je geen pasjes meer bij je dragen? Download dan de app Stocard (gratis beschikbaar voor iPhoneAndroid en Windows Phone).

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.152 andere abonnees

24 gedachten over “Je portemonnee minimaliseren”

 1. Leuke gadget… Niet aan mij besteed. Mijn handtas heeft zich gelukkig geminimaliseerd met het opgroeien van mijn dochter. Klantenkaarten weiger ik systematisch, dat ze mij die korting maar meteen geven.

  Groetjes

 2. Niet allen zullen deze waarderen. 61% betaalt contant, doordat je een beter overzicht hebt op jet uitgaven.
  Ik heb ook een kaartenhouder. Daar zitten in een apart vak van de tas alle kostbare kaarten in. In het middenvak zitten de gratis kaarten, veelal klantenkaarten.
  In de portemonnee heb ik twee betaal en 1 bibliotheekpas.

 3. Ik vind minimaliseren toch iets anders dan het ene vervangen door iets anders. Ik vind het een mooi produkt maar mijn portemonnee voldoet (nog) prima, is niet versleten, niet onnodig groot! Pas wanneer mijn portemonnee af is wordt hij vervangen!
  Ik heb alleen een bonuskaart omdat er binnen een straal van 15 km slechts een supermarkt is maar verder houd ik niet van klantemkaarten e.d.

 4. Lijkt me ideaal! Ik ga ook zeker mijn portemonnee inclusief alle troepjes die er in zitten de deur uit doen en deze aanschaffen. Ik vind dat je als minimalist prima iets nieuws kan aanschaffen! Al helemaal als je het bewust en weloverwogen doet. Fijn dat het product in eigen land gemaakt wordt ook. 🙂

 5. Leuk ding. Ik heb recentelijk een secrid mini wallet aangeschaft. Pasjes zitten dan in de aluminium houder en briefgeld kan in het leren omslagje daarvan. Rfid safe ipv rfid vriendelijk.
  Ben verslingerd aan je blog, ga zo door.

 6. Leuk artikel weer.
  Ik heb deze move al een paar jaar geleden gemaakt.
  Op een bepaald moment was ik het zo zat dat al mijn pasjes overal rondslingerden, dat ik een mooi leren hoesje heb aangeschaft waar ik 20 pasjes in kon opbergen, in doorzichtige hoesjes.
  SUPER HANDIG!
  En van lieverlee gebruikte ik mijn enorme grote en enorme mooie portemonnee niet meer.
  Een beetje helaas want het was een super mooie portemonnee maar de nieuwe situatie is een stuk eenvoudiger en gemakkelijker.
  Neem ik mijn hoesjes met de pasjes mee dan heb ik alles wat ik nodig heb.
  Recentelijk heb ik het eerste pasjeshoesje (dat versleten was) vervangen door een nieuwe bij de V&D, weer heel blij mee.
  Deze POCWallets lijken mij ook heel leuk maar ik heb er mijn vraagtekens bij, want hoe zie je waar welk pasje zit in het hoesje?
  En als je er dus een pasje uit moet halen, betekend dat dat je alle pasjes eruit moet halen??
  Dat is mij niet helemaal duidelijk geworden dus kun jij dat wat toelichten Dieuwke?

  1. Hoi Martine, ik heb een paar weken geleden deze wallet gekocht. Je ziet niet welke pasjes er in zitten. Hij is aan 2 kanten open, dus je duwt met je vingers de pasjes omhoog. In het midden zitten de stiknaden naar binnen gestikt, dus daar zit een soort randje waardoor je de wallet in tweeen kunt delen. Aan de ene kant heb ik mijn betaalpas gedaan, aan de buitenkant. Daarachter zit de bonuskaart die ik het meest gebruik en 2 andere klantenpassen. Aan de andere kant heb ik van buiten naar binnen mijn ID kaart, verzekeringspasje en ziekenhuispasje.
   Mijn rijbewijs heb ik bij mijn mobiele telefoon in gedaan..

 7. Ik heb alleen deze “portemonnee” http://www.bookofjoe.com/2008/07/ogon-rfid-block.html Deze voorkomt dat je RFID passen kunnen worden uitgelezen. En bij openen zie je snel welk pasje waar zit. Er passen een paar muntjes in, maar ik pin vrijwel altijd dus heb meestal niet eens kleingeld.
  Bonnetjes vraag ik alleen voor spullen waarvan ik denk ooit nodig te hebben voor garantie. Zodra ik thuis kom, scan ik die in en geef ze een handige naam. Zo kan ik ook na jaren snel de juiste bon terug vinden.
  Hierin zitten alleen de meest noodzakelijke pasjes. Pasjes van veel winkels gaan op barcode, hiervoor heb ik nu de app Stocard op mijn smartphone.

  Qua sleutels heb ik er inderdaad maar 2, 1 voor de auto en 1 voor het huis, waarin alle sloten met dezelfde sleutel open gaan.

 8. Mooie tip. Wat ik doe is de pasjes van specifieke winkels bewaren, in een visitekaarthoudertje, in de auto. Kom toch alleen bij die winkels als ik met de auto ben en zo sleep ik ze niet overal mee naartoe.

 9. De klantenkaarten haalde ik al een hele poos geleden uit mijn portefeuille. Ik gebruik hiervoor een app! Op aanraden van mijn vader dan nog! Gek hoe mijn pa die verder helemaal niks van computers enz wil weten zijn digitale dochter zo’n handige tip gaf 🙂

 10. Ik heb foto’s van de zorgpassen (voor- en achterkant) op mijn telefoon, biebpasjes heb ik met barcode in een app op de telefoon. Verder heb ik geen klantenpassen meer nadat ik eens per winkel heb bekeken hoeveel ik er zou moeten kopen om überhaupt er iets aan te hebben: heel veel kopen voor weinig klantenkaart-opbrengst!

 11. Dus een portemonnee én telefoon? Ik zweer bij een telefoon met hoesje waar pasjes in passen: klaar, 1 ding om vast te houden. Alle klantenpassen staan in een app. Dus altijd bij de hand.

 12. Leuk om te lezen hoe jullie dat allemaal doen 🙂
  Ik heb een leren pasjeshouder met 6 pasjes, een paar visitekaartjes, waar ook een klein opschrijfboekje en een uitschuifpen in zit. En aan mijn sleutelbos zitten 3 sleutels en een sleutelhanger waar papier en muntgeld in kan.

 13. Ik gebruik al vele jaren een sleutel etuitje met rits en met een zijvakje met rits als portemonnee. De lus met dat ringetje knip ik eruit en het papiergeld kan erin, en in het zijvakje het kleingeld. Dit voldoet prima en gaat ook verbazend lang mee.
  Voor de drie pasjes die noodzakelijk zijn heb ik een klein hoesje waar ze netjes in passen.
  Mijn sleutelbos bestaat uit een grote ring met de 4 noodzakelijke sleutels.

 14. Ik ben dol op deze pocwallet. Alleen na een half jaar gebruik is hij helaas aan een nieuwe toe, hij ratelt uit elkaar. Ik vind het daarom geen duurzame oplossing.

  1. Ik zou dat even bij de makers melden, Sanne. Dit hoort niet zo natuurlijk. Ik heb de Poc Wallet nu een jaar, maar ziet er nog prima uit. Maar ik heb dan mijn pinpas ook in mijn hoesje voor mijn telefoon.

 15. Ik heb een jaar terug ofzo ook al mn passen uit mn portemonnee gehaald. Heb ook een pasjeshouder, maar dan gewoon bij de Action vandaan. Zal minder duurzaam zijn dan de pocwallet, maar werkt ook prima 🙂

Laat hier je reactie achter!