Hoe haal je het maximale uit je minimale garderobe?

Veerle Biront is kleur- en kledingstijladviseuse en heeft als motto: “We hebben niet veel kleding nodig, maar wel de juiste kleding.” Voor Moeders Minimalisme gaat ze de komende tijd een aantal blogs schrijven. Deze keer legt ze ons uit hoe je het maximale uit een minimale garderobe kunt halen.

Een minimale garderobe bestaat enkel uit kledingstukken die je blij maken en die je stuk voor stuk draagt. Het liefst zo lang mogelijk. Kledingstukken die versleten zijn of niet meer je smaak, neem je afscheid van.

Maar soms twijfel je over een kledingstuk, want wat als… of de kleur is zo leuk, maar het model kan ik niks mee. Het gevolg is dat de twijfelgevalletjes vaak ongedragen in je kast blijven hangen. Hoe geef ik deze kledingstukken toch een tweede kans zodat ik het maximale uit mijn garderobe haal?

HOE HAAL JE HET MAXIMALE UIT JE GARDEROBE?

Door ál je kleding die in je kast hangt met plezier te dragen, haal je het maximale uit je garderobe. De ongedragen kledingstukken geef je een tweede kans door ze te vermaken, anders te combineren of weg te geven aan iemand anders.

 

1. DIY: Vermaak het kledingstuk

DIY (vertaald: do it yourself) is een trend die we al een aantal jaren zien. Zelf kleding maken of vermaken.

Vind je je tshirt een beetje saai, beschilder het met een leuk printje. En die oude spijkerbroek, daar maak je toch een leuke tas van. Als je je broek wat smaller of dat ene jurkje wat korter maakt, draag je ze weer met plezier een heel seizoen lang.

Heb je zelf niet het talent om je kledingstuk te vermaken, net zoals ik, maak dan van je kleermaker je beste vriend.
Op pinterest vind je nog meer leuke DIY tips.

Foto: 1, 2  


2. Anders combineren

Deze wollen trui wilde ik bijna wegdoen omdat ik het model niet flatterend vind. Zo’n gevalletje die wijder wordt met het dragen. En de lengte doet ook niet veel goeds voor mij.
Maar de kleur vind ik wel heel tof, en daarom had ik de trui nog niet weggedaan.

Na een beetje experimenteren kwam ik tot deze nieuwe combinatie. Kwestie van anders combineren en afstylen.

Dus trui mag nog even blijven:)

foto: Haute Couleur


3. Maak een ander blij met je kleding!

Maak iemand anders blij met je ongedragen kleding zoals een vriendin, de kringloopwinkel of een goed doel.
Ruilevents, kledingbibliotheken en Repair Cafés zijn niet voor niets helemaal in de mode.

Besluit je toch om afscheid te nemen van een kledingstuk, gooit het dan niet in de vuilnisbak bij restafval, maar in de kledingcontainer.

Door je kleding in de kledingcontainer te dumpen, wordt het gesorteerd en gerecycled. Wat niet gebeurt als je ze bij het restafval gooit.

Er mag meer in de kledingcontainer dan je denkt!

Ook kapotte kleding, wist je dat?  Als het maar schoon en droog is.

infographic-textiel-inzamelen-654x1553
foto: milieucentraal
 
Wat doe jij meestal met een kledingstuk wat je niet meer draagt? Heb je zelf nog een leuke tip, deel em gerust met ons!
Heb je een taalfout gezien in deze blog? Meld het me!

2 thoughts to “Hoe haal je het maximale uit je minimale garderobe?”

  1. Ik heb sinds kort mijn kledingkast helemaal uitgezocht. Er waren best wat kledingstukken bij die ik niet goed weg kon doen.Elk jaar werden ze er weer ingehangen en steeds dacht ik dat ik het nu wel zou dragen. Nou, nee dus. Aan het eind van het seizoen ging het zo weer de doos in. Nu heb ik ALLE zomer en winterkleding in de kast hangen en liggen. En nee de kast is niet groot. 1 hang en twee legplanken. Maar nu ben ik sneller klaar met kleding uitzoeken in de ochtend en ik weet nu dat alles wat ik pak ook lekker zit en graag gedragen wordt. Een betere tip had ik niet kunnen krijgen. Ik ga zeker de blogs lezen!

Laat hier je reactie achter!