Heeft een minimalist een televisie?

Het was zondagmiddag en ik had me wel eens beter gevoeld. Ik was aan het bankhangen en deed, schrik niet, in een opwelling de televisie aan. Wij hebben de tv eigenlijk nooit meer aan. Zo nu en dan kijken we een mooie serie, film of documentaire op Netflix en daar blijft het dan ook bij. Wanneer onze dochter filmpjes kijkt, doe’t ze dat op de Ipad. Maar toen, op die zondagmiddag, besloot ik de tv weer eens aan te doen. Ik hoopte iets met inhoud te zien, iets waar ik iets van kon leren en goed was voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Of gewoon een goed programma of een mooie film waar ik lekker door kon ontspannen. En waarschijnlijk had ik de tv op een heel verkeerd tijdstip aan, want er zullen vast en zeker nog wel programma’s gemaakt worden die de moeite waard zijn, maar wat ik op dat moment zag was om te schamen. Bagger. Plat, materialistisch en inhoudloos.

Toen ik vervolgens in de groep ‘Minimalisme voor gevorderden‘ iets murmelde over dat ik bijna niet goed werd van wat er op tv was te zien, had ik binnen no-time iets van 70 reacties. Er waren mensen die mij er op wilde wijzen dat er echt nog wel goeie programma’s waren zoals ‘Keuringsdienst van waarde’, ‘Spoorloos’, ‘Memories’ en ‘Floortje naar het einde van de wereld’, maar er waren nog meer mensen die zich volledig zich konden vinden in mijn opmerking en ook bijna geen tv meer keken, hun abonnement hadden opgezegd of zelfs de tv de deur uit hadden gedaan.

Gerlinde Hoek: ‘Bijna zeven jaar zonder tv, zalig. Mijn ouders, waar we wel eens logeren, hebben er wel een en echt, het niveau van de programma’s is hard gekelderd, terwijl we toch dachten dat dat na Big Brother deel 14 niet meer kon.’

Barbara Hoogendoorn: ‘Wat een herkenbaar beeld schets je. Wij hebben in 2011 ons TV abonnement opgezegd. Toen vanwege de crisis, maar nooit meer laten aansluiten. Ik vind het echt vreselijk nu… Bij mijn schoonouders staat de TV ’s avonds standaard aan, maar ik kan er echt niet meer naar kijken en inmiddels vraag ik gewoon of hij uit kan om dan samen te kunnen praten.’ 

Suzanne Anne: ‘Ik ben zo blij dat ik van de tv af ben.. wat veel rust geeft dat. Veel meer tijd voor andere dingen zoals elkaar. Subliem.’

Marije Braakman: ‘Ik heb al jaren geen tv. Voornamelijk uit zelfbescherming, want ik weet dat ik hem steeds zou aanzetten als ik er eentje zou hebben en dat ik dan binnen de kortste keren naar allerlei onzin zou zitten kijken. Ik kijk nu via internet. De drempel is dan een stuk groter, omdat ik dan gericht iets moet uitkiezen en dus moet nadenken wat ik wil zien.’

Wordt er gewoon steeds slechtere tv gemaakt? Of zijn we ons er bewuster van hoe we ons tijd willen indelen? In de Facebookgroep ‘Minimalisme voor gevorderden’ zitten veel mensen die zo hun principes hebben. Natuurlijk willen ze niet ’s avonds urenlang voor een tv zitten te zappen en kijken wat de zenders besloten hebben om ons voor te schotelen. Natuurlijk willen ze geen reclame kijken. Deze mensen willen gericht programma’s kijken wanneer ze dat willen maar ze willen ook zelf bepalen naar wat ze gaan kijken. Ze maken steeds meer gebruik van het internet en bekijken hun programma’s op hun Ipads of laptop. Of ze maken gebruik van onlinediensten als Netflix. Ik denk dat deze groep steeds groter wordt en dat is misschien maar goed ook.

Heeft een echte minimalist dan geen televisie in huis?

Persoonlijk denk ik dat het grote beeldscherm voorlopig niet uit onze huiskamers gaat verdwijnen maar wij zullen hem zeker anders gaan gebruiken. Ons flatscreen-teeveetje zal waarschijnlijk plaats maken voor verschillende ingebouwde schermen door het hele huis. Eentje die tegelijk een computer is en die reageert op je stem en/of op je bewegingen. Een tv die praktischer en logischer is. Of je kunt straks tv kijken via een speciale bril (of lenzen). Ook wel zo minimalistisch. 😉 Ik vind het bijzonder fascinerend wat de toekomst ons wat technologie betreft allemaal nog gaat brengen.

Diezelfde zondagmiddag ging in ieder geval snel de tv weer uit. Nog even staarde ik naar het zwarte scherm dat mijn man een paar jaar terug zo zorgvuldig had uitgezocht. Houd ik van het apparaat? Mmm… Gebruik ik het apparaat? Soms. Nou, oke. Vooruit, de tv mag bij ons nog even blijven….

Bekijk ook het filmpje hieronder eens over wat ons misschien allemaal nog te wachten staat.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

6 gedachten over “Heeft een minimalist een televisie?”

 1. Laat ons hopen dat het niet zo ver komt… de rust die voortkomt uit 1 taak per keer uit te voeren vind ik persoonlijk een hoger goed dan constant van alles en iedereen op de hoogte zijn en met iedereen in contact staan.
  De werkgevers zullen er maar wat blij mee zijn 😉

 2. We stevenen hier wel op af en het is dichterbij dan je denkt. Maar het hoeft niet allemaal te gebeuren als de mensen eindelijk eens wakker worden.
  Wij hebben in januari ons abonnement opgezegd en morgen komt iemand de tv halen via marktplaats. Alles op tv is in scene gezet, ja ook het nieuws. 9 van de 10 gebeurtenissen zijn niet eens gebeurt of zijn totaal verdraaid. Dit alles om de mensheid te misleiden, in angst te houden en dom te houden. Onlangs zag ik het weer gepresenteerd met de zogenaamde ‘scheepswolken’. Yeah right…

  Oja, en een apparaat wat kan ontvangen…. kan ook zenden. Alles wat je in de woonkamer doet of zegt, wordt gehoord.

 3. Geen leerzame programma’s op TV??? Wat te denken van Tegenlicht en Brainwash Talks en Filosofisch kwintet. Op Ned. 2 is er de Nieuwe Wereld en de colleges van Michael Sandel: Rechtvaardigheid zijn zeer de moeite van je kijktijd waard . En het programma ‘Boeken’ vind ook zeer informerend, want menig keer ga ik een van die auteurs ook lezen. Dus onzin, het ligt aan je eigen keuze of je naar bagger kijkt of op zoek gaat naar programma’s MET INHOUD. Veel plezier ermee.

 4. Ik kies voor 1 kleine tv. 22 inch. Zon groot scherm hoeft niet. Zomers staat die vooral uit. Winters beginnen fantasy series en die kijk ik bewust. Dom doelloos kijken is er niet meer bij. De kinderen kijken youtube op de tablet. Nee weg hoeft die niet ( ik gebruik vooral de radio functie) maar zowel tv als abonnement hou ik bewust klein. En maar 1. Dus niks op de slaapkamers.
  Biedt rust en overzicht.

 5. Ik heb meestal hele andere dingen te doen dan tv kijken. En die enkele keer dat ik zo’n ‘zondagmiddag’ heb, pak ik een van m’n dvd’s die alleen meegaan met vakanties of op regenachtige of hangdagen in de dvd speler gaan. We kijken serie’s die we willen zien. Een hele enkele keer heb ik zin om zinloos te zappen. Dan blijkt er een detective-zender te bestaan. Maar met zoveel reclames… jammer. BBC maakt nog steeds fijne tv. België vaak ook. Maar Nederlandse zenders en de commerciële zenders? Bagger. Daar heb ik m’n tv niet voor nodig.

 6. De televisie is hier heel lang geleden de deur uitgegaan, maar ik denk dat er nog zoveel beeldscherm uren zijn op een dag dat ik, of een van de kinderen, niet tekort komen aan nieuws of filmpjes. Films en af en toe een serie kijken we op de beamer (netflix of apple tv) en af en toe een programma via uitzendinggemist. Zo kijk ik veel bewuster, en doe ik een ding per keer – bevalt me voor nu heel goed.

Laat hier je reactie achter!