Gastblog: Spullen mét een verleden of van het verleden?

school-voor-organizing_2016-75Heb je opruimcoach Marjolijn Ankum gezien in het programma van Kruispunt over ontspullen? Een prachtige aflevering die je hier terug kunt zien. Marjolijn schrijft speciaal voor ons nog een mooie blog met nog meer tips over spullen met en van het verleden. Bedankt Marjolijn!


Pats, daar viel mijn blauwe mokje kapot. Ik kon wel huilen, het laatste exemplaar van de theemokken uit mijn studententijd! Twintig jaar lang uit gedronken en nu zijn ze alle vier definitief weg. Mijn gedachten gaan terug naar het souterrain waar ik samen met studievriendin H. woonde, wat een heerlijke tijd. Ik voelde me jong en volwassen tegelijk, de wereld lag aan onze voeten. En wat was ik blij met de paar spulletjes die ik bezat.

Nu ben ik 30 jaar en heel veel spullen verder en denk ik als opruimcoach na over mensen en dingen. Want er zijn spullen mét een verleden, maar ook van het verleden.

 

Spullen van het verleden zijn de voorwerpen die niet meer in je huidige leven passen. Ze doen geen dienst meer, hebben geen enkele betekenis, zijn ballast en kastvulling. Deze voorwerpen komen soms uit je familie, van overleden ouders, ooms en tantes, opa’s en oma’s. Ze zijn op de één of andere manier je huis binnen gekomen. En je durft ze niet weg te doen, want …. zou zich misschien omdraaien in haar graf. Maar heb jij echt 3 oude naaimachines nodig? Eén ooit zelf gekocht, één van je oma en één van je tante en dat terwijl je al jaren niets meer hebt genaaid.

Spullen worden graag gebruikt! En is het niet bij jou, dan graag bij een ander. Gun ze dat tweede leven, laat ze gaan.

 

Spullen mét een verleden zijn die spullen die je in positieve of negatieve zin aan het verleden herinneren. Waarom bewaren we eigenlijk spullen die een negatief gevoel geven? Waarom laat je de boeken van een afgebroken studie in de kast staan? Omdat het erkennen dat iets mislukt is een naar gevoel geeft. En verdriet, pijn, spijt, daar houden we nu eenmaal niet zo van ;-). Ook al voelt het niet goed, we laten het nog maar ‘even” zo.  Ook al kost dit ‘laten’ je veel ruimte, tijd, energie en geluk.

Moet er dan eerst iets nieuws komen voor je het kan laten gaan, een nieuw huis, een nieuwe baan? Kan het nieuwe pas ontstaan als het oude weg is? Hoe heerlijk is het wel niet als iets klaar is, afgerond. Ook al is het onaf gebleken! Zo ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws. Probeer het eens, een voorwerp met een negatief verleden uit je huis laten gaan. Ik ben benieuwd wat het je brengt.

En dan heb je nog de spullen als mijn blauwe mokjes of het al jaren versleten suikerpotje uit dezelfde tijd. Elke keer als H. op bezoek kwam vroeg ze glimlachend: “ Heb je die nu nog?” Ja, ik houd van spullen met een verleden, die ik gebruik en koester, die me een positief gevoel geven.

 

Mensen bewaren immers spullen die Gemak, Geld, Gezicht of Geluk geven. Het zijn juist dit soort voorwerpen die ons een “Gezicht” geven. Deze term heb ik verzonnen voor mijn onlinetraining over opruimen en ontspullen.

Want zelfs een opruimcoach vind niet dat alles wel weg kan. Ik zoek naar betekenis. Spullen die Gezicht geven zijn waardeloos voor een ander, maar speciaal voor jou! Neem dat oude schrift met opstellen uit de 4e klas, bewaar dat alsjeblieft. Wil je echt ontspullen? Gooi dan al die reken-en taalschriftjes maar weg. Maar bewaar de parels, zo’n schrift of een enkel mokje.  Deze parels geven je gezicht, vertellen jouw verhaal. maken je uniek.

 

Marjolijn Ankum, opruimcoach bij Opgeruimd Op Orde

Bekijk hier onder de promo voor de aflevering ‘Opgeruimd’ van Kruispunt en hier de hele aflevering.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!