Flylady’s zonecleaning

 

De Flylady is een hele handige methode om je huis schoon en netjes te houden. Zonecleaning is daar één onderdeel van.

Zonecleaning houdt in dat je iedere dag (of 5 dagen of wat jij wilt) een kwartier aan zonecleaning doet, of te wel een kwartier aan een bepaald deel van je huis werkt.

Zonecleaning in 4 stappen

1. Maak zones

Deel je huis op in vijf zones. Hieronder het voorbeeld dat de Flylady herself aangeeft, maar het is vooral een indeling voor Amerikaanse huizen, dus pas het aan, aan jouw huis. Zelf heb ik ook de zolder, garage, washok en achtertuin er bij betrokken. Verdeel het zo, dat je een gedeelte dat veel werk is combineert met een gemakkelijke ruimte.

Zone 1: Entree, voortuin, eetkamer
Zone 2: Keuken, voorraadkast
Zone 3: Badkamer en één extra kamer
Zone 4: Ouderslaapkamer, toilet/ extra badkamer
Zone 5: Woonkamer

Je gaat in de eerste week van de maand (tot en met de eerste zondag) met zone 1 aan de slag. In week 2 met zone 2, in week 3 met zone drie en de woonkamer doe je de resterende dagen van de maand. Je hebt dus in één maand heb je alle zones doorlopen.

2. Maak to-dolijstjes

Maak voor iedere zone een to-dolijst. Werk altijd van boven naar beneden. En let op! Het gaat om een gedetailleerde schoonmaak. Ik ga hierbij vanuit dat jij je overbodige spullen al grotendeels hebt geminimaliseerd. Dit werkt een stuk sneller. Want ‘You can’t clean clutter’ zoals de Flylady altijd zegt. Dus zet dingen op je lijstje als plafondlamp, ramen, lade 1, lade 2, plinten, enz. Zodat alles aanbod komt en je niets vergeet. Maak de todolijst op papier en lamineer het, zodat je het steeds weer kunt gebruiken. Zelf gebruik ik een Greenbook. Ideaal.

Mieke: Bij mij zorgt het ervoor dat sommige dingen die ik altijd maar laat liggen (uitstel) nu wel gebeuren. En wat geeft dat een fijn gevoel.

3. Zet de timer

Je zet de timer op een kwartier en dan werk je vervolgens snel en grondig je lijst af. Indien bijv. de keukenplank op je lijst staat, haal je de hele plank leeg, maak je de plank schoon en zet je alleen terug wat je nog gebruikt. De rest zet je op de app naar je vriendinnen of brengt het naar de kringloopwinkel. Haal nooit een hele kast in één keer leeg, want als het kwartier voorbij is zit jij met alle kastrommel op de vloer. Doe je maar 3 of 4 dagen aan zonecleaning? Dan kun je ook per keer de timer op 20 min zetten. Doe je elke dag aan zonecleaning? Probeer dan eens 10 min! Het is even aanvoelen hoeveel tijd voor jouw huis goed werkt.

Ingrid: Ik vind het een fijn idee dat die elke maand weer langs komt, ik loop nooit achter! Een geruststellend gevoel.

4. Vink af

Wanneer het kwartier voorbij is, vink je af wat je hebt gedaan en ga je de volgende dag verder. Werk niet langer door dan een kwartier, ook al ben je net lekker bezig. Spendeer je tijd liever aan je hobby, je hubby of je kinderen. 😉 Heb je vervolgens aan het einde van je week nog steeds niet alles van je lijst gedaan? Geen paniek! Volgende maand ga je gewoon verder waar mee bezig was.

Note to yourself: niets hoeft perfect! Laat jezelf niet gek maken door je eigen perfectionisme… Zet een leuk muziekje op en ‘get done with it’. Een kwartiertje is zo voorbij.

Erica: Het geeft zo veel rust dat je weet dat elke zone wel weer langs komt! Ik ben nog niet zo lang bezig met fly maar nu al geeft het me de rust en een leidraad om mijn huishouden te doen.

 

Heb je een taalfout gezien in deze blog? Meld het me!

One thought to “Flylady’s zonecleaning”

Laat hier je reactie achter!