Flylady’s ‘Weekly Home Blessing Hour’

 

Hoe houd jij je huis schoon, netjes en opgeruimd zonder uren achtereen te hoeven werken? Het Flylady-systeem heeft daar de volgende oplossing voor.
1x per week een uur ‘homeblessing’ oftewel vluchtig de meest gebruikte routes in je huis schoonmaken en 1x per dag een kwartier ‘zonecleaning’ oftwel een kwartierje per dag echt goed opruimen, ontspullen en schoonmaken per dag. Maar daarover later meer.

Hier gaan we het hebben over de ‘weekly-hour-homeblessing’

Wat is de ‘Weekly Home Blessing Hour’?

Tijdens de blessing hour ‘zegen’ je je huis. (letterlijk vertaald) Het is eigenlijk een snelle manier om je hele huis weer te ‘refreshen’. Je gaat tijdens dit uurtje niets gedetailleerd poetsen, want daar is de zonecleaning voor. Maar je gaat wel gezellig in een turbotempo alles ‘voor het zicht’ opruimen en schoonmaken.

De Flylady doet haar homeblessing altijd op maandag. Maar hé, als jij het liever op dinsdag of op een andere dag doet, ga je gang!
Bij de ‘homeblessing’ ga je altijd het rijtje met 7 taken af. Maar voordat je begint lees dan de volgende 5 tips:

Vijf tips voor je Weekly Home Blessing Hour

1. Gebruik een timer

De Flylady maakt veel gebruik van een timer. Ook bij de Home Blessing Hour. Zet je timer bij elke taak op 10 minuten. Dit om te voorkomen dat je net zo lekker bezig bent en een beetje door slaat. Voor dat je het weet is je energie op en de dag voorbij. Dus houd het leuk en doe iedere taak niet langer dan 10 min. (korter mag ook)

2. Laat je niet afleiden

Laat je niet afleiden tijdens je taken. Doe geen youtube filmpjes aan, zet je telefoon uit of leg hem weg. Focus je volledig op het schoonmaken!

3. Verdeel de taken

Wie zegt dat je alles alleen moet doen? Ook je man of kinderen kunnen meedoen! Bij ons thuis leegt onze dochter (7) één keer per week alle afvalbakjes in huis. Gaat prima! Je kunt ook alle taakjes op een briefje schrijven en iedereen een briefje laten trekken. Maak het leuk! Ook kun je de taken over meerdere dagen verdelen.

Madelief: “Ik doe de WHB verspreid over meerdere dagen i.v.m. laag energielevel. Iedere week dezelfde taakjes, soms in een andere volgorde. Het is niet de WHB die mijn huis / leven heeft veranderd, dat zijn de routines. Zonder die routines zou ik nergens zijn. Whb is voor mij een prettige manier om mijn huis schoon en fris te houden, terwijl ik mijn klusjes in een zone doe.”

4. Doe het snel

Bekijk je Weekly Home Blessing Hour als een manier om lekker wat calorieën te verbranden. Zet een muziekje op en werk vooral lekker snel. Time-managment en beweging in één!

5.  Gebruik een natuurlijke spray

Houd tijdens je schoonmaakuurtje een doekje en een sprayfles met een natuurlijk middel bij hand. De onnatuurlijke schoonmaakmiddelen hebben vooral een goed marketingteam achter zich maar doen, maar doen behalve schoonmaken verder niet veel goeds. Ze bevatten giftige stoffen waar je ademhalingsproblemen van kun krijgen of huiduitslag. Waarom zou je dat nu in hemelsnaam gebruiken, terwijl je ook kinderen in huis rond hebt lopen? En daarnaast zijn die chemische schoonmaakmiddelen ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu. Het zit vaak in een plastic verpakking en sommige middelen bevatten voor de huid irriterende stoffen zoals zoutzuur of oplosmiddelen die slecht zijn voor de organismen in het water. En bovendien kan het allemaal een stuk simpeler én goedkoper. Minimaliseer daarom je schoonmaakmiddelen en maak in deze 6 simpele stappen je eigen natuurlijke varianten.

 

 

De 7 taken bij de Weekly Home Blessing Hour

1. Stofzuigen

Pak je stofzuiger en zuig alleen de loopgebieden. Dus waarschijnlijk je entree, de woonkamer en de keuken. De hoekjes en onder de kasten kun je bewaren voor de zonecleaning. En let op! Niet langer dan 10 min. Als je lekker snel werkt heb je gelijk een goede workout te pakken.

2. Afstoffen

Vervolgens pak je je een stofdoek of je doekje met je sprayfles met een natuurlijk schoonmaakmiddel erin en ga je alle oppervlakten in je huis af. Wie minimalistisch leeft is zo klaar. Maar let op, doe dit ook niet langer dan 10 minuten, dus doe de oppervlakten die je het meest gebruikt als eerste.

3. Dweilen

Pak je dweil en dweil net als bij het stofzuigen de gebieden waar je het meeste komt. Bewaar de hoekjes voor de zonecleaning.

Anna: ” Ik moest mijn perfectionisme tijdens het dweilen loslaten. Ik dweilde namelijk alle hoekjes en kantjes… Meestal was ik 1 uur kwijt, maar dit is niet de bedoeling bij WHB. Nu heb ik 10 tot 15 minuten nodig. De kranten en reclamebladen zoek ik altijd direct uit zodra ze binnenkomen.’

4. Ramen en spiegels poetsen

Pak een doekje en je sprayfles en bekijk je ramen. En ga nu niet al je ramen poetsen (tenzij je een turbo-ramenwasser bent en je alles binnen 10 minuten kunt schoonmaken), maar check je ramen en spiegels op vlekjes en handafdrukken van bijvoorbeeld je kinderen. Poets alléén de vieze vlekjes weg! Neem gelijk ook even alle deurknoppen en lichtknopjes mee.

5. Beddengoed verschonen

Haal al je bedden af en doe er schoonbeddengoed op. Verschoon je het beddengoed om de twee weken, doe dan bijvoorbeeld de ene week je eigen beddengoed en de andere week die van je kinderen.

6. Tijdschriften en kranten weggooien

Kijk of er nog tijdschriften, reclamefolders, kranten of ander papierwerk is dat weg kan.

7. Alle afbalbakken legen

Leeg het afval uit je washok, het kantoortje, de badkamer, het toilet, de keuken en ga zo maar door.

 

Ingrid: “Het is simpel, het is snel, en na de WHB is mijn huis weer visite-klaar. Kan het iedereen aanraden!”

 

P.s. Wil jij graag meer lezen over de Flylady? Je kunt hier het boek en hier het e-book ‘Sink Reflections’ bestellen.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

4 thoughts to “Flylady’s ‘Weekly Home Blessing Hour’”

  1. Hoi Dieuwke, heel veel blogs van je pas ik in ons dagelijks leven toe! Maar ik ben zó bang dat je er volgend jaar mee ophoudt, of is dat niet zo? Omdat je laatst zei dat de website dit jaar sowieso nog online blijft? Ik hoop in ieder geval wel dat je doorgaat! 🙂 Heel gek, maar het minimalisme geeft me elke keer een vrolijk, blij gevoel én ik ben nu ook aan het rondneuzen op je site naar natuurlijk producten! Elke keer als ik ergens over nadenk en ik nog niet weet hoe ik ‘t wil hebben dan kijk ik eerst hier, haha. Groetjes, Kim!

Laat hier je reactie achter!