Een jaar lang geen kleding kopen

Veerle Biront is kleur- en kledingstijladviseuze en heeft als motto: “We hebben niet veel kleding nodig, maar wel de juiste kleding.” Voor Moeders Minimalisme gaat ze de komende tijd een aantal blogs schrijven. Deze keer interviewde ze Jeanette die een jaar lang probeerde geen kleding te kopen.

Veerle: “Zou jij het kunnen: een jaar lang met een grote boog om elke kleding -en schoenenwinkel heen lopen? Ik ontmoette Jeanette en zij ging op 1 januari 2015 samen met haar zus de uitdaging aan. Als modeliefhebber kan ik het me niet voorstellen. Een jaar lang geen kleding kopen! Maar toch heeft het haar al veel positiefs gebracht. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en vroeg haar de kleren van het lijf. Elke week gaat Jeanette (54 jaar), gehuwd, werkende moeder van 2 kinderen,  wel even de stad in om te shoppen en geeft ze gemiddeld €200 per maand uit aan kleding en schoenen. Maar sinds 1 januari niet meer of iets moet echt kapot zijn….”

 

Wat was de aanleiding om te starten met je uitdaging “een jaar lang geen nieuwe kleding kopen”?

Het moment waarop mijn zus en ik constateerde dat onze kledingkasten behoorlijk vol waren. We zijn soms impulsief dus toen ik voorstelde om dan ‘gewoon een jaar lang geen kleding te kopen’, ging ze daar onmiddellijk mee akkoord.

Hoe heb je je voorbereid?

We hebben eerst onze eigen kledingkast kritisch bekeken en alles eruit gehaald wat we niet meer droegen. Uit die selectie hebben we nog kleding met elkaar geruild en wat overbleef naar de kledingcontainer gebracht.

Hoe weersta je de verleiding tot nieuwe aankopen?

Het gaat eigenlijk vanzelf. Je hebt de afspraak gemaakt en dat geeft een morele verplichting. Ik negeer elke etalage in de stad die mij naar binnen roept. Elke keer als je niks koopt en dus de verleiding hebt weerstaan, geeft het een bevredigend gevoel; ”het is weer gelukt!”

Wat vind je het moeilijkste aan de uitdaging tot nu toe?

Het moeilijkste is het moment dat er nieuwe modefolders in je brievenbus vallen. Dat is even slikken want er zitten soms wel erg mooie dingen bij. Maar dat moment is voorbij zodra je de folders weggooit.

Heb je al gezondigd?

Toen mijn winterjas, meteen in januari, kwijtraakte tijdens een feest, heb ik een nieuwe winterjas gekocht. Bij C&A, in de uitverkoop, voor 35 euro.
Dat was op zich al een prestatie, vond ik zelf.
Afgelopen zomervakantie heb ik voor het eerst echt ‘gezondigd’. Ik had alleen sportieve kleding meegenomen die ik minder geschikt vond voor een stadsbezoek in Zweden. Toen heb ik een goedkoop bloesje bij H&M gekocht.
Ik merkte wel dat door die aankoop er een soort barrière was doorbroken en ik heb de weken daarop toch nog meer dingen in de uitverkoop gekocht.
Wat me uiteindelijk toch een schuldgevoel opleverde. Dus ben ik ermee gestopt.

Wat heeft het je gebracht tot nu toe?

Rust, tijd, geld, tevredenheid en creativiteit. En complimenten!
Dat is nogal wat hè? Maar het is echt zo.
Ik houd tijd over want ik hoef niet meer te shoppen. Dat geeft tegelijkertijd ook rust. En ik bespaar geld, dat is duidelijk te merken. Ik ben creatiever met de kleding die ik wél heb. Ik combineer meer, en ik vermaak mijn kleding zodat ik het weer kan dragen.

 

Veerle: Wil jij jezelf ook uitdagen door een jaar lang geen kleding te kopen?

Bereid je dan goed voor en start met een grondige garderobecheck. De juiste kleding in je kast is essentieel om de uitdaging te laten slagen.
Daarna is het een kwestie van creatief combineren. En oké, een grote dosis zelfdiscipline, want de verleidingen zijn groot.

Maar je hoeft het niet alleen te doen! Ik begeleid je graag om je uitdaging te laten slagen, beginnende met een garderobecheck bij jou thuis.
Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Volg Veerle ook op Facebook, Instagram, Pinterest of Twitter.

Bron: Haute Couleur.nl

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Een jaar lang geen kleding kopen”

 1. Een jaar geen kleding kopen, ik zou het kunnen denk ik maar het probleem zat er bij mij eerder in dat ik impulsief teveel goedkope kleding kocht zoals in het stuk genoemde merken als C&A en H&M. En dat deze kleding ook nog eens zeer milieu en mensonvriendelijk geproduceerd is.
  Ik heb sinds 2 jaar het principe dat als ik iets koop het milieuvriendelijke kleding moet zijn, die ik echt erg mooi moet vinden èn ik moet wachten tot het in de sale of aanbieding is. Dan nog kost het meer dan die goedkope ’troep’ maar dat heb ik er dan graag voor over. Dat betekent in de praktijk dat ik weinig gekocht heb en meestal iets van mijn 2 groene lievelingsmerken. Ik heb daarmee geen enkele miskoop gedaan al die tijd. En uiteindelijk minder uitgegeven en geminimaliseerd. De kleding in mijn kast gaat er steeds mooier uit zien en ik draag het met liefde. Ben er blij mee!

 2. Eerlijk gezegd vind ik dit zulke zinloze acties. Vooral dat van die “dan maar goedkope C&A jas”.
  Ik geloof meer in het systeem van Frances in de reactie hierboven. Gewoon een goede basisgarderobe van een goede kwaliteit er op na houden. Zodra iets versleten is, dit artikel vervangen door iets nieuws van een voor jouw portemonnee zo goed mogelijke kwaliteit. Zo hou je de boel netjes op peil.
  Nu scheelt het misschien dat ik totaal niet gevoelig ben voor de aantrekkingskracht van kledingwinkels. Ik hou van mooie spullen maar winkel liever niet. Ik moet me er eerder toe “dwingen” soms.
  @Frances: zou je die merken met me willen delen?

 3. Ik zou er geen problemen mee hebben wat zij per maand uitgaf aankleding geef ik uit in 4 jaar voor mijzelf 🙂

  Hier lopen alle kids in 2e hands kleding maar wel van goed merk en lopen er zeer verzorgt bij en betaalbaar 🙂

 4. Het is een leuk project om te doen! Ik heb het in 2014 gedaan. En erover geblogd op Ecomama. Het is zo fijn om geen impulsaankopen meer te doen! Het mooiste zou zijn als je straks alle uitverkopen aan je voorbij kan laten gaan en alleen nog voor duurzaam geproduceerd gaat. Dan ga je echt voor kwaliteit en zal je niet zo snel even een goedkoop kledingstuk aanschaffen.

 5. Ik vind het grappig dat ze zegt dat ze verleid wordt door reclame folders.. ik heb al jaren een nee/nee sticker op de deur en abonneer me ook niet op “fashion” nieuwsbrieven. Verleidingen kun je zelf minderen! Een jaar niets kopen voelt meer als een soort wedstrijd, ik zou zelf ook liever voor een duurzame oplossing gaan.. niet een kleding dieet maar een nieuwe lifestyle! Kan me ook goed vinden in de andere reacties. Ik koop nog wel eens bij goedkope kledingmerken, maar dan let ik altijd wel of het goed spul is (stevig tricot, kan lang mee, geen mode item).. met schoenen viel ik daar laatst mee door de mand, goedkope schoenen bleken prut.. breng ik dus terug en ga sparen voor goede laarzen.. ofwel van leer ofwel veganistische schoenen. Moet zelf ook maar eens de daad bij het woord gaan voegen!

 6. Leuk dat je hier aandacht aan besteed!

  Ik heb deze uitdaging in 2015 gedaan. Ik had door een sticker al nooit modefolders in de bus (gelukkig), ik schreef me uit voor alle digitale nieuwsbrieven en ik maakte gewoon de afspraak met mezelf om helemaal geen kleding te kopen.

  In dat jaar heb ik meerdere keren tassen vol kleding gedoneerd aan de kringloop winkel en het werd me steeds meer duidelijk dat ik heel veel had en relatief weinig nodig heb. Daarnaast ben ik me dat jaar gaan verdiepen in de werkomstandigheden en milieu effecten van de kledingindustrie, mbv de docu True Cost en het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot. En door alles wat ik leerde werd het alleen maar duidelijker voor mezelf; ik ging die uitdaging halen. Ik wilde absoluut niet meer bijdragen aan de fast fashion wereld.

  In november van dat jaar heb ik een kledingstijladvies ‘gekocht’ bij een stylist bij mij in de stad, zij kwam een hele ochtend bij me thuis en gaf heel persoonlijk advies. Ik had uitgelegd dat ik ging voor duurzaamheid en dus mijn eigen kleding optimaal wilde gebruiken. Ik vond het heel nuttig om dat pas aan het eind van het jaar te doen, omdat ik mijn kledingstijl en behoeften in dat jaar veel beter heb leren kennen.

  En eens met Wilma en Frances, als je dan iets koopt, koop het duurzaam geproduceerd of tweedehands (dat is ook duurzaam).

 7. Jaaaa, hier ben ik dit jaar mee begonnen. Een jaar lang geen kleding kopen. Ik heb een beetje gezondigd maar dat wat ik gekocht heb weer terug gebracht want voelde toch niet goed. En voelde al helemaal niet goed omdat ik via instagram een prachtige handgemaakte linnen jurk aangeboden kreeg van Not Perfect Linen om me te helpen bij mijn uitdaging. Door de stad lopen is nu heel zen, ik kijk wat rond en zeg dan letterlijk in mijn hoofd “ik ga een jaar lang niet naar binnen”, bijzonder gevoel, heel rustig. Ik heb me afgemeld voor nieuwsbrieven en mijn kledingkast wat meer gestroomlijnd en nu ga ik het gewoon doen! Ik leef al 6 jaar uit een koffer door mijn baan als danser en weet dus dat het kan maar het nu daadwerkelijk doen is een heel ander verhaal. Maar het voelt goed!!

Laat hier je reactie achter!