Duurzaam ouderschap

Lilla Kiss - van KammenLilla is in verwachting en probeert samen met haar man het ouderschap zo duurzaam mogelijk voor te bereiden. Hoe ze dat doet lees je in haar prachtige blog.

 

Lila: “Het heugelijke nieuws mag nu ook digitaal gedeeld worden. Mijn man en ik verwachten een kleintje. En zoals we zijn, willen we dat natuurlijk op een duurzame, ecologische en natuurlijke manier doen. Het is grappig hoe iedereen nu (tegen het einde van de zwangerschap) aan ons vraagt of we de babykamer al klaar hebben. We gaan geen babykamertje maken, want de baby zal ’s avonds bij ons op de kamer slapen en overdag zal ik beneden met hem zijn. Wel hebben we beneden in een hoekje van de woonkamer de box en ledikantje staan. Het lijkt ons namelijk helemaal niet handig om de hele dag naar boven te moeten lopen. En doordat het in het zicht is word ik gestimuleerd om kritisch te kijken welke babyspullen echt nodig zijn of weer doorgegeven / geruild kunnen worden.

Tweedehands

Zoals je het al vermoedt hebben we heel veel tweedehands aangeschaft, geruild of gekregen. Het is onvoorstelbaar hoe goed die spullen tweedehands nog zijn.
De mooiste ruil was een complete babykamer inrichting van grenenhout voor twee pakken huismerk luiers. Behalve de babykamer inrichting heb ik ook veel babykleertjes geruild in ons dorp door middel van de plaatselijke ruil Facebook site. Ik ben tot en met maat 104, dus zeg maar gerust tot het kind ongeveer 4 jaar is, nu volledig voorzien van kleertjes. Om een beeld te schetsen: het komt neer op ca. 5 verhuizendozen aan babykleertjes en dat voor nog geen € 100 aan boodschappen. Hetzelfde geldt ook voor zwangerschapskleding. Met trots kan ik vermelden dat ik géén enkele nieuw kledingstuk heb aangeschaft, ik heb ze allemaal (zeg maar gerust een kast vol) geruild voor boodschappen.
Daarnaast heb ik veel spullen gekregen van familie, vrienden en collega’s zoals een toffe kinderwagen, babykleertjes, spelletjes, box en kinderboeken. Daar ben ik heel dankbaar voor en de schenkers zijn geloof ik ook blij dat hun spullen goed terecht zijn gekomen.
Het ledikantje hebben we voor € 10 bij de kringloop gehaald. Even poetsen en hij is zo weer klaar voor een tweede ronde (naast ons eigen bed). Mogelijk gaat mijn super handige man er zelfs een cosleper van maken.

Duurzame producten

Glazen babyfles met siliconen hoes 120 ml LifefactorySommige dingen willen we wel nieuw aanschaffen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aankleedkussen, een matrasje, speentjes en drinkflessen. Voor deze producten kijken we naar een zo duurzaam mogelijke variant.
Neem bijvoorbeeld de drinkflessen: ik ben een beetje verliefd geworden op de lifefactory glazen flessen. Deze kunnen een hele lange tijd mee, bevatten geen plastics en “groeien” met het kindje mee. Dat wil zeggen dat je niet alleen een speen kan gebruiken maar later ook een drinktuitje. Bovendien kunnen de flessen in de vriezer voor als ik de borstvoeding wil invriezen. Ik heb mij laten vertellen dat je minimaal 2 flessen nodig hebt als je borstvoeding wil geven. Om flexibel om te kunnen gaan met de situatie zit ik te denken om 3 of 4 flessen aan te schaffen: 2 kleine en 1-2 grote. Vanwege mijn minimalistische instelling wil ik niet te veel in huis halen, maar wil ik wel de mogelijkheid hebben om borstvoeding in te kunnen vriezen voor bij de gastouder.
Wat betreft het matrasje kijken we naar één met biologische materialen, het liefst een combinatie van katoen, wol en/of kokosvezel. Het zijn dure matrasjes maar veel gezonder voor het kindje en beter voor het milieu. Uiteraard willen we het matrasje bij een tweede kindje weer gebruiken waardoor de kosten ook wel weer meevallen en we onze ecologische voetafdruk blijven behouden.

Luiers

wasbare luiers.jpgHet meest interessante onderwerp zijn de luiers. De meeste mensen maken gebruik van wegwerpluiers, en vanwege mijn interesse in duurzaamheid en biologisch werd mij niet zelden (met sarcasme) de vraag gesteld of we dan ook biologische luiers gingen kopen. Als ik ze dan vrolijk vertel dat we eigenlijk “gewoon” ouderwetse wasbare luiers willen gebruiken, dan kijken mensen toch even gek. “Veel succes ermee” en “ Dat vind ik heel moedig” heb ik nu een aantal keren gehoord. Wij geloven echter dat wasbare luiers veel voordelen hebben; weinig afval, het kindje wordt sneller zindelijk, geen schadelijke stoffen op het huidje (zoals dat wel het geval is bij wegwerpluiers) en weer te gebruiken bij volgende kindjes. In eerste instantie wilden we graag gebruik maken van een compleet systeem zoals bumGenius, Popolini of Bamboozle. Zo’n systeem bestaat uit een aantal luiers waarmee je helemaal voorzien bent voor je kindje. Je hebt ze in allerlei soorten (eendelig systeem, tweedelig systeem, extra voeringen, met/zonder overbroekjes etc), maten (one size of meegroei), kleuren, systemen (drukknopen, veters of klitteband) en in diverse grondstoffen (bamboo, hennep, katoen, polyesther, etc). Bijna hebben we ons laten meesleuren in deze nieuwe “trend”, maar gelukkig realiseerden wij ons dat er helemaal niks mis is met het gebruik van ouderwetse hydrofiel luiers in combinatie met een overbroekje. Ja inderdaad, dezelfde luiers die jouw ouders waarschijnlijk ook bij jou hebben gebruikt!😉 De bedoeling is om een aantal waterdichte overbroekjes van bijvoorbeeld wol aan te schaffen en de hydrofiel doeken als luiers daarin te gebruiken. Dus een hippe manier van hoe het vroeger werd gedaan. De praktijk moet nog wel uitwijzen of het handig is om het zo te doen, maar het idee spreekt ons in ieder geval wel aan.

Regelmatig wordt ons ook de vraag gesteld wanneer we onze kleine zuinige stadsauto gaan inruilen voor een grotere versie in verband met de baby en alle spullen dat mee moeten. “Niet” is ons antwoord. We willen zo veel mogelijk gebruik maken van een draagdoek en dat past ook wel in onze kleine Nissan Micra.😉 Bij komende voordeel is dat we ons kindje lekker veel bij ons kunnen dragen.”

Bron: www.praktijkbewust.nl

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Duurzaam ouderschap”

 1. Ben benieuwd of je het lang volhoudt met die hydrofiel luiers. Bij onze zoon (nu 22) gebruikte ik ze ook. Maar op een gegeven moment werd het mij echt te veel. (euh, vies) Maar het wel confronterend om zo’n grote container vol afval te vullen, dus respect!

  1. Dag Wilma, dankjewel voor je reactie. Ik hoor er verschillende dingen over, de een is laaiend enthoussiast (bijv. omdat hydrofiel luiers snel drogen) en de ander vindt het meer gedoe. Ik ben benieuwd wat wij gaan vinden….

 2. Toen wij voor wasbare luiers kozen, kregen we dezelfde reactie: moedig, ga je dat wel volhouden?
  Wel dus. En voor 2 kindjes zelfs. Dat bracht trouwens nog een bijkomend voordeel van de wasbare luiers aan het licht: die kunnen meerdere kindjes mee! Doe dat maar eens na met wegwerp…
  Wij hebben gekozen voor voorgevormde katoenen luiers met velcrosluiting en bamboe luiers voor ‘s nachts (die absorberen meer). Dat lijkt zo sterk op het wegwerpsysteem dat zelfs de babysitters er geen probleem mee hadden. Wanneer je de luier ververst, gewoon alle viezigheid de emmer in en die goed sluiten. Klaar. Een paar druppels etherisch tea tree olie in die emmer en je hebt geen geurhinder in huis.
  De kindjes hadden wel duidelijk een dikkere luier aan dan de dunne wegwerp, dus de broekjes moesten wel voldoende plaats bieden. Dat is op zich geen probleem. Bij de was mocht je niet vies zijn om een natte luier aan te raken, maar je kon ook ineens zien en ruiken of er iets mis was. Als ze ziek zijn, merk je dat vrij snel. Je ziet onmiddellijk of ze voldoende plassen en dus niet uitdrogen. Op het aanraken van luiers bij het inladen van de machine na, kon ik écht geen nadeel vinden. En wij hebben hier in totaal 5 jaar met die luiers gewerkt. Ze zouden zelfs nog kindjes aankunnen…
  Wanneer we op reis waren, namen we wel wegwerp mee (niet altijd garantie op voldoende goede wasmachine). Maar dan betaalden we wat meer om dan luiers van een ecologisch merk te kopen. Zonder chemische gel in, maar met korrels van maïsmeel die het vocht vasthouden. Aangezien we maar één pak per jaar nodig hadden, is de kost geen bezwaar. Want met de wasbare luiers hebben we héél wat euro’s uitgespaard!
  Moest iemand geïnteresseerd zijn in onze katoenen en bamboe luiers, ze staan hier nog netjes gewassen in de doos. De kindjes hebben ze niet meer nodig, want beiden zijn ze op 3 jaar volledig zindelijk geworden (het verschil tussen overdag en ‘s nachts was ongeveer een half jaar).
  Laat je dus zeker niet tegenhouden door sceptici. Wasbare luiers zijn niet moeilijker dan wegwerp.

 3. Wij gebruiken nu een jaar wasbare luiers en zij erg tevreden. We hebben een aantal strikluiers met katoenen inleggers die we thuis gebruiken en een aantal drukknoopluiers van popolini voor bij de oppas. Wollen overbroekjes eroverheen en klaar. De cellulose inlegvliesjes zijn wel fijn. Bij een poepluier gaan ze weg, maar bij een plasluier gewoon meewassen en hergebruiken tot ze op zijn.

Laat hier je reactie achter!