Drie tips voor de ideale tuin van een minimalist

Niet iedereen heeft het geluk om van een tuin te kunnen genieten. Aan de andere kant, wat je niet hebt, hoef je ook niet te onderhouden. 😉 Als je wel een tuin hebt, moet je daar in de regel ook energie in steken. Of je nu een weelderige tuin hebt vol met bloemen en planten of een strakke tuin met een vooral tegels, dat maakt niet uit. Het gaat om waar jij gelukkig van wordt. Maar hoeveel spullen liggen of hangen er dat je niet gebruikt? Dat verweerd is? Of verrot? Spullen die je niet meer mooi vindt? Of niets toevoegt aan je tuin?

Drie tips voor de ideale tuin van een minimalist

Tip 1) Is de tuin voor jou goed te onderhouden?

Het lijkt natuurlijk allemaal prachtig. Zo’n grote tuin met alles er op en eraan. Maar bomen moeten gesnoeid, gras moet worden gemaaid en bloemen moeten worden verzorgd. Kun je het allemaal bijhouden? Zo nee, hoe kun je het voor jezelf gemakkelijker maken zonder iedere plant te verwijderen en je tuin enigszins nog wel diervriendelijk te houden?

Tip 2) Hoeveel prullaria ligt en hangt er in je tuin?

Lantaarntjes, bloempotten, kaarsjes, hangers, beeldjes enz. Sommige mensen hebben het halve tuincentrum in hun tuin gezet. Hoeveel er van is verweerd of verrot? Van welke spullen word je echt gelukkig en welke spullen voegen niets meer toe? Hoeveel bloempotten heb je staan waar je niets mee doet? Gebruik je alle stoeltjes, tafeltjes en bankjes die in je tuin staan? Zijn je spullen duurzaam? Kijk ook hier eens voor duurzame tuinproducten.

Tip 3) Wat vind jij belangrijk in je tuin?

Waarom heb je een tuin? Wil je graag dat je kinderen er spelen? Vind je het fijn om er met je gezin te eten? Wil je er graag tot rust komen? Moet het een fijne plek zijn voor je kippen of andere huisdieren? Houd je van vogels? Wil je er sporten? Of houd je gewoon heel erg van tuinieren of om je eigen groente te kweken? Schrijf eens de drie belangrijkste doelen op voor jouw tuin. Focus op dat wat jij belangrijk vindt in je tuin. De rest is exit.

 

Lees hier 10 tips om je tuin winterklaar te maken.

Kijk hier voor mijn pinterestbord over minimalisme in de tuin

 

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Drie tips voor de ideale tuin van een minimalist”

 1. 1 Alle rommel eruit. Rondzwervend gereedschap, potten, stenen hout, dooie planten, tuinslang
  2 bestrating vegen, paden (halfverharding) schoonhouden
  3 hagen en randen strak snoeien 1-2 per jaar
  Wat er verder in de border staat is allemaal mooi. Of het nou ‘onkruid’ is of gekochte, gezaaide planten maakt niet uit. Irriteer je je ergens aan dan beperken of verwijderen.
  Beter en aangenamer voor jezelf en het milieu: een tuin vol planten ipv vol tegels

 2. Helemaal eens met AMA: liever een tuin vol planten dan vol tegels! Het gruwelijkste ‘minimalisme’ is in mijn ogen een volledig betegelde tuin… ‘want een groene tuin is zoveel werk’. In de tuin ben ik niet minimalistisch, maar van ‘overvloed’: niet van spulletjes maar van groen en bloemen en vlinders en vogels! Een groene tuin hoeft helemaal niet veel werk te zijn: alles wat je mooi vindt en het in jouw tuin vanzelf goed doet, zet je gewoon overal! Kies vaste planten, bodembedekkers en bloembollen die vanzelf terugkomen, dan hoef je niet elk jaar je tuin vol eenjarigen te gooien (scheelt heel veel werk en euro’s op termijn!). Plant vooral in de volle grond en niet teveel in potten, want dan blijf je aan de gang met gieters sjouwen en bemesten. Ruim al dat afgevallen blad niet op, maar veeg het in je borders: vorstbescherming en compostering tegelijk en er ontkiemt minder onkruidzaad op afgedekte grond. En als je dat grasveld lekker niet te vaak maait krijg je vanzelf madeliefjes en klaver en boterbloemen: veel leuker dan een strak gazon 🙂
  Tenslotte: ‘groen werk’ in de tuin is gezond voor de geest en veel leuker dan mos, algen en onkruid van al die tegels verwijderen… nu nog even wachten op de lente!

Laat hier je reactie achter!