dagboek

Dagreflectie

De dagstart van het MM-huishoudsysteem heeft een moment waarin jij je dag plant, je er bij stil staat hoe jij je voelt en een moment van bezinning. En zo eindigt de dagafsluiting van het MM-huishoudsysteem met een dagreflectie. En dit kun je zo ingewikkeld of zo simpel maken als je zelf wilt.

Je kunt even in bed nadenken over je dag, waar ben je dankbaar voor? Wat ging goed en wat zou je de volgende keer anders doen?

moyu
Moyu, een schrift met uitwisbaar steenpapier.

Maar je kunt ook een ‘dagreflectieboekje’ in je nachtkastje leggen en een aantal dingen opschrijven. Persoonlijk heb ik een herschrijfbaar boekje van MOYU in mijn nachtkastje liggen. Ideaal, duurzaam, de pen schrijft heerlijk en je kunt met een (vochtig) doekje alles weer uitwissen als dat nodig is. In mijn dagreflectieboekje heb ik een lijst waar ik dankbaar voor ben. Bijna iedere avond (als ik nog puf heb) lees ik die door en soms zet ik er weer wat nieuws onder. Wanneer jij je dankbaar voelt is er geen ruimte voor negatieve gevoelens en zo ga je altijd met een positief gevoel slapen.

Ook heb ik een lijstje met dingen waar ik mezelf graag aan herinner. Want soms heb je van die valkuilen in je leven waar je iedere keer weer intrapt. Dit is voor iedereen anders. Misschien wil jij jezelf eraan herinneren dat je toch echt 22:00 uur wilt gaan slapen omdat jij anders de volgende dag niet uitgerust wakker wordt. Of dat je echt niet meer melk moet drinken omdat je anders buikpijn krijgt.

Probeer zulke dingen altijd wel positief te beschrijven en gebruik geen woorden als ‘nee’ of ‘niet’ of ‘nooit’. Dus niet: Geen koffie drinken na 18:00 want dan slaap ik slecht.’ Maar: ‘Ik drink alleen overdag koffie tot uiterlijk 18:00 uur en kan daarom ‘s nachts heerlijk slapen.’

Andere dingen die je in je dagreflectieboekje kan zetten:

Ik vroeg op mijn social media wat jullie zoal opschrijven voor het slapen gaan.

Tessa: “Braindump, dankbaarheid of af en toe dagboek schrijven.”

Famke: “Ik heb een boekje naast mijn bed liggen, voor als ik ideeën krijg in bed. Door het dan op te schrijven kan ik het loslaten en lekker gaan slapen.”

Jolanda: “Ik heb een tijd een ‘witboek’ bijgehouden. Daarin schreef ik elke dag op wat er goed was gegaan en waar ik blij van werd. Soms ook heel basaal als ‘ik heb de was gedaan’. Heeft mij erg geholpen in een periode dat ik weinig zelfvertrouwen had en erg moe was.”

Hieke: “Ik schrijf iedere avond op of er die dag ook iets was wat het universum me wil vertellen. Bepaalde tekens, signalen of ziekteverschijnselen. Zoals bijvoorbeeld bepaalde dieren, dubbele getallen die ik heb gezien of bepaalde gebeurtenissen. Ik zoek dan de betekenis op en schrijf die er bij. Zo probeer ik goed naar mezelf (of het universum of het leven) te luisteren en niet aan mezelf voorbij te lopen.

Moeders Minimalisme’s dagafsluiting

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!