Boekrecensie: Verlangen naar minder (met winactie)

Het komt door Jelle, dat ik avonden achtereen met 30 graden op zolder de spullen aan het uitspitten was. Het komt door Jelle dat ik dozen en dozen vol spullen uit mijn huis heb gehaald. Het komt door Jelle dat ik niet meer wekelijks met nieuwe spulletjes thuis kom. Het komt door Jelle dat ik rust en ruimte ervaar. Het komt door Jelle dat ik deze blog ben gestart. Het komt allemaal door Jelle…

En nu heeft hij een boek geschreven! Mijn held Jelle Derckx, heeft een boek geschreven! Wow! En ik heb zo’n vaag vermoeden dat dit niet de laatste zal zijn. Want wat kan die jongen mooi schrijven zeg!

In het eerste deel schrijft hij over zijn verleden, over hoe hij was en over hoe hij is geworden zoals hij nu is. Het had wel wat van een roman. Wat een prachtig stuk! Heel heerlijk. Het gaat mede over zijn vader die een bipolaire stoornis heeft, hij is manisch-depressief. En het gaat over Jelle zijn reis naar Brazilië en over het boek dat hij daar leest en over alles wat daar uit voort kwam.

Dan volgen er 5 hoofdstukken: 1. bewustwording, 2. Jouw pad en passies, 3. Stenen en diamanten, 4. Minder en 5. Duurzaam geluk.

In deze hoofdstukken geeft hij o.a. tips en voorbeelden van hoe hij het doet. Hij beschrijft zijn leven van zijn nieuwe ik. Bewust, minimalistisch, duurzaam en gepassioneerd ingesteld. Over minder kopen, bewuster kopen, duurzamer leven, bewuster leven en over je mooiste leven leven.

Jelle schrijft over hoe hij slechts 99 spullen overhield. Hij schrijft over wat hij wil wat mensen later over hem zullen zeggen als hij overlijdt en hoe dit zijn persoonlijke missie werd. Jelle schrijft over de gebeurtenissen en personen in zijn leven waar hij dankbaar voor is en noemt ze zijn ‘diamanten’. Hij schrijft over opruimen, minimaliseren, succes hebben en waarom sommige mensen geen stress hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van mega-interessante onderwerpen die je echt wilt lezen.

Jelle en ik zijn heel verschillend. Het feit dat hij in Amsterdam woont en ik op het Friese platteland zorgt al voor groot verschil in onze leefwijzen. Hij vroeg me een poosje terug naar mijn favoriete duurzame hotspot. Ik moest hardop lachen. De groentetuin van ome Klaas misschien? Ik ben wat ouder, ik heb kinderen en onze jeugd was compleet anders zo weet ik nu door zijn boek.

Maar toch. Toch zitten we zó op één lijn. Op dezelfde trillingsfrequentie zou Jelle het waarschijnlijk noemen. Waar je ook geboren bent, hoe je ook opgegroeid bent, je hebt altijd de mogelijkheid om na te denken en om keuzes te maken. Ik sluit me helemaal aan bij de laatste zin uit Jelle zijn boek; ‘Blijf groeien, ik geloof in je.’

Het boek is prachtig vormgegeven, overzichtelijk, sober, minimalistisch. Over de cover valt ook nog wel het één en ander te zeggen. Ik las laatst op Facebook dat iemand er een tampon in zag, mijn man beschuldigde Jelle ervan dat hij wel eens een lijntje gebruikte en ik zie er een beschadiging in op een muur. Wat het ook is, ik houd er wel van.

Jelle is van mening dat boeken gelezen willen worden en ze niet in de kast moeten blijven staan. Daar ben ik het helemaal mee eens, dus geef ik mijn exemplaar weer weg zodat ook een ander er weer van kan genieten, leren en gebruiken om zichzelf te ontwikkelen. Dus wil je dit boek winnen? Laat dan even een berichtje achter! De winnaar maak ik zondag over een week in mijn weekblog bekend.

Verlangen naar minder is hier online te bestellen.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.155 andere abonnees

155 gedachten over “Boekrecensie: Verlangen naar minder (met winactie)”

 1. Heel graag zou ik dit boek van je over willen nemen, om hem daarna weer door te geven. Steeds meer stappen maak ik in het loslaten. Van spullen, maar ook van andere dingen. Ik heb zomaar het idee dat dit boek daar weer n puzzelstukje in kan zijn. Dus ja, graag! 🙂

 2. Hi, ik wil meedoen met de belofte dat ik het boek zelf ook weer zal doorgeven. Daar had je me ook. Want een blog over minimalisme met boeken te geef leek mij een beetje gek initieel. Het feit dat je je eigen exemplaar doorgeeft, daarvoor geef ik je graag een virtueel applaus. Bedankt trouwens voor je blog. Ik volg hier met plezier en ben zelf volop bezig met opruimen en het gezin te “indoctrineren”. Groetjes Charlotte

 3. Ik had het boek al voorbij zien komen op fb, maar heel eerlijk eerst eigenlijk niet zo veel zin om het boek te gaan lezen, geen idee waarom want het onderwerp interesseert mij enorm! Toch die cover misschien 😉
  Nu ik jouw review heb gelezen ben ik toch wel heel enthousiast! Dus ik zou het boek graag ontvangen en doorgeven via de weggeefboekerij hier op de hoek. Een prachtig kastje midden in een woonwijk bij een dagbesteding voor mindervaliden, ik doe daar bijna alle boeken in die ik lees en het voelt altijd alsof ik een cadeautje de wind in gooi.

 4. Hoi Dieuwke, heel graag! En wat mooi dat je jouw eigen exemplaar doorgeeft! En het boek op deze manier vele mensen kan bereiken (bij opnieuw doorgeven). Voor mij past het boek ook heel erg in mijn (vakantie)tijd van bezinning. Even pas op de plaats en meer tijd en ruimte voor de dingen die er echt toe doen. En na de vakantie dat gevoel vasthouden. Zelf sta ik net aan het begin van een meer minimalistische leefwijze. Met daarbij een heel groot verlangen naar minder. Minder spullen, minder stress, minder van alles waar we geen energie van krijgen. Het boek zou een welkome aanvulling zijn in deze tijd van bezinning. En ga vooral door met je blog en wat een geweldige, actieve en inspirerende community! Echt een feestje! Krijg ik energie van! 🙂 Lieve groet, Liesbeth

 5. Dieuwke, dit lijkt me een zeer interessant boek om te lezen. Later kan ik er dan weer iemand anders blij mee maken. Het is leuk om iets te krijgen, vooral als je er zelf – zoals dit boek – veel uit kan halen. Maar het is nog veel leuker om te geven. Ben momenteel weer met een opruimingsronde bezig. Het gaat wel traag, maar toch bijna elke dag een stapje voorwaarts in de goede richting.

 6. Jaaaa ben heel benieuwd naar het boek! Ik zou het erg leuk vinden om het te kunnen lezen tijdens onze vakantie en daarna hem weer door te kunnen geven aan een vriendin die ook heel geïnteresseerd is in dit onderwerp! Minimalisme heeft mij al zoveel voordelen opgeleverd dat ik het graag deel met anderen!

 7. Hoi Dieuwke, ik heb ook interesse in het boek en wil het na het lezen gerust weer doorgeven aan een volgende lezer. Lijkt me een heerlijk boek!

 8. Net Meer door Minder van Joshua Becker gelezen en daar enorm veel aan gehad. Lekker bezig om te minimaliseren. Dit boek lijkt me een enorme aanvulling op dit thema. Wat mooi dat je dit doorgeeft. Uiteraard als ik dit win, geef ik het ook weer door.

 9. Hoi Dieuwke,
  Ben erg benieuwd naar het boek, dus zou ‘m heel graag willen winnen. Goed idee om het boek door te geven, dus dat zal ik ook zeker doen. Ben net begonnen met ontspullen, en kan nog wel wat insights en tips gebruiken 🙂 Vriendelijke groet, Nynke

  1. Ik zou het boek erg graag willen. Toe aan nieuwe motivatie en inspiratie om mijn lever verder vorm te geven zoals ik dat wil.

 10. Yes please! Gewoon om de simpele reden dat we allemaal stiekem wel verlangen naar minder. Ik ben benieuwd hoe je dit concreet in de praktijk kan omzetten. Natuurlijk geef ik hem dan ook door.

 11. hoihoi,

  Doordat mijn adhd brein enorm veel prikkels binnen krijgt… verlang ik enorm naar een leger hoofd waarin stukken minder binnenkomt. daar zou dit boek me mooi bij kunnen helpen! na het lezen van dit boek geef ik deze graag door aan iemand die er ook weer veel baat bij heeft!

  liefs Marion

 12. Vandaag even snel zijn boek, trouwens er lagen meerdere boeken (fijn) over dit onderwerp, doorgebladerd. Zag dat het meer was dan alleen minder spullen en opruimen. Het raakt je hele levensstijl, dieren, milieu etc. De prijs weerhield me ervan om het aan te schaffen. Misschien langs deze weg en anders komt-ie over een paar maanden vast wel 2ehands op de markt.

 13. Het lijkt me leuk om dit boek te lezen! Vorig jaar ren grote stap gemaakt in minimaliseren. Maar de afgelopen maanden merk ik met vijf kids dat het wel soms lastig is. Hoop tips te vinden in het boek!

 14. Nou, dat zou goed van pas komen. Ben eindelijk in mijn huiskamer begonnen, maar ik denk dat ik nog te veel “zonde” vind om weg te doen, al staat er al veel buiten. Dus een boek om me verder over de streep te helpen, is welkom.

 15. Jaaaaa die wil ik heel graag lezen! En weer doorgeven. Ik ben inmiddels een echt minimalist en wil mijzelf blijvend laten inspireren. Alle boeken die ik op dit boek las heb ik zoals een echte minimalist betaamt weer door gegeven. Zo help ik mijzelf met minimaliseren maar motiveer ik ook mensen in mijn omgeving hetzelfde te doen.

 16. Mijn vriend en ik zouden het boek graag winnen.

  Na het lezen van Vaarwel spullen (door Fumio Sasaki) hebben we een half jaar terug veel veranderingen in ons leven gemaakt. Veel spullen weggedaan, een nieuwe (minder stressvolle) baan gezocht. Maar toch sluipen er langzaamaan weer nieuwe dingen naar binnen….

  We zijn erg benieuwd naar Verlangen naar minder!

 17. Haha nu zie ik idd ook van alles op de voorkant van het boek
  Maar.. ik doe heel graag mee, wat lief dat je je boek weer doorgeeft! Mocht ik winnen dan zou ik dat ook doen, hoe meer mensen het weten, hoe beter voor de aarde!

  Zelf ben ik je op Facebook tegen gekomen toen ik begon met minimaliseren, ongeveer een jaar terug en heb daar veel informatie gekregen maar ook je handige lijstjes zijn super, zoals bijv voor een minimalistische kledingkast. Ik heb al een paar opruimrondes gehad maar ik heb nog steeds teveel in huis en nog een weg te gaan. Waarschijnlijk verhuizen we binnenkort ivm werk van mijn man en dan komt het zeker van pas! Hoe minder we mee hoeven te nemen hoe beter!
  We willen dan naar een kleiner huis verhuizen zodat ik ook kan minimaliseren op onnodige tijd in het huishouden
  Kortom ik doe graag mee en weet wel raad met het boek!!

 18. Oooh, het berichtje hoort hier ? had het al op de tijdlijn gezet. Maar zou het heel graag willen lezen, misschien staat DE tip er in wat me stimuleert om daadwerkelijk echt op te ruimen ! Daarna zou ik het boekje dan ook wel weer kunnen verloten 😉

 19. Ik sta op een keerpunt in mijn leven. Verhuizen van het drukke België naar het rustige platteland in Hongarije. Mijn doel, bewuster en minimalistischer te leven. Momenteel staan mijn spullen in dozen op mijn tijdelijk adres. Veel te veel volle dozen. Nochtans heb ik al veel weggedaan. Mijn huisje in Hongarije is klein en ik wil alleen de noodzakelijke spullen houden. Maar wat is noodzakelijk? Ik hoop dat dit boek mij kan helpen om verdere keuzes te maken om mijn doel te bereiken. Daarna geef ik het boek door net zoals 20 andere dozen vol boeken die ik wil minimaliseren naar maximum 2 dozen.

 20. Heel graag maak ik kans op het boek. Mijn man en ik zijn sinds kort aan het minimaliseren. We hebben al een aantal boeken erover gelezen en zijn helemaal enthousiast. Wat een ruimte en rust biedt het nu al. En dan zijn we nog lang niet klaar met het minimaliseren van ons huis. Na het lezen geven wij het boek uiteraard door in onze omgeving om anderen te inspireren!

 21. Wat een leuke recensie! Ik zou het boek graag willen lezen om te gebruiken in mijn tocht naar minimalisme. Daarna geef ik het boek uiteraard door:-)

 22. Hoi, lijkt me leuk! Ik word aanstaande zondag 21 jaar en heb sinds een paar maanden met mijn vriend een eigen huishouden. Dat was een hele grote stap voor mijn ontwikkeling, maar het brengt ook super veel troep met zich mee! Met dit boek en de tips op je website en Facebook-pagina hoop ik een goede, betere start te kunnen maken. Als ik het boek uit heb, ga ik ‘m aan mijn moeder doorgeven.

  Groetjes,
  Isabelle

 23. Zondag over een week ben ik net terug van eenl (zoveelste) verre reis.. Elke keer terugkomende en realiserend hoeveel spullen ik (nog steeds) heb.
  Het minimaliseren wil ik graag weer serieus
  oppakken en dit kan natuurlijk niet minder ondersteund worden als door Jelle

 24. Hoi, ik volg Jelle al een tijdje op IG en ben heel nieuwsgierig naar het boek. Ik ben er nog niet helemaal achter of ik ook zo op dezelfde golflengte zit,maar ben wel benieuwd naar zijn inzichten. Ik doe graag mee dus!

 25. Hallo Dieuwke, het lijkt me enorm leuk om jouw exemplaar te winnen! 🙂 ik volg al een tijdje zijn o zo leuke blog en hou me de laatste tijd bezig met minimaliseren.Nu is er even de klad ingekomen, dus (nieuwe) inspiratie in de vorm van een boek geschreven Door de jongen die zo mooi schrijven en inspireren kan is meer dan welkom! Ik hou van doorgeven, na het lezen zou ik dit boek dan ook weer doorgeven. 🙂 groetjes van Anja

 26. Tuurlijk wil ik het boek lezen. Een goede reden om eens echt een momentje voor mijzelf te pakken. 🙂 En daarna gaat het boek lekker naar de Minibieb.

 27. Ik heb al zoveel minder, maar kan nog steeds overprikkeld raken van wat ik heb en onvoldoende toekomen aan wat echt telt! Dus heel graag om zelf te lezen en te laten lezen.

 28. Ja wat gaaf, dit boek zou ik willen lezen en weer door willen geven! Mijn minimaliseerproces is nog lang niet klaar dus het zou geweldig zijn!

 29. Ook ik zou graaghet boek “Verlangen naar minder” van je willen overnemen, ik zou effectief graag willen verlangen naar minder! Fingers crossed

 30. Tuurlijk zou ik dit inspirerende verhaal willen lezen. En hopelijk geeft het mij nog meer inzichten op mijn minimalistisch pad dat ik pas sinds kort bewandel.
  En in true Jelle-style zou ik het na het lezen ook weer willen doorschenken aan iemand die het graag lezen wil.

 31. Ik volg Jelle ook al langer en ben ook erg benieuwd naar het boek. Maar wil niet nog meer spullen kopen. Het doorgeven vind ik fantastisch, als ik hem win zal ik hem dus ook weer met liefde doorgeven. Zou het niet mooi zijn als het een boek wordt dat telkens doorgeven wordt, als ultieme inspiratie voor minder kopen en meer delen en beleven <3

 32. Ik doe graag mee!
  Mooi blog, en ik herken mezelf in Jelle zijn verhaal.
  Ben al een tijdje bezig met minimaliseren en denk dat dit boek mij goed op weg kan helpen!
  En als de nodige informatie heb ontvangen eruit kan ik hem weer doorgeven.

 33. Dieuwke! Wat leuk je recensie over het boek. Lekker luchtig maar zeker verrijkend. Ik heb je site nog nooit bekeken maar je berichtje op instagram over de recensie van dit boek sprak me aan. Je weet dat ik even klaar ben met opruimen, minimaliseren . Toch trekt het boek mij aan! Misschien juist wel vanwege die diepere laag: waarom we doen wat we doen en het feit dat je altijd een keuze hebt . Je begrijpt wel dat ik toch ook graag meedoen met deze winactie. Wie weet zorgt het voor mijn terugkeer in de ‘fergees app’ .

 34. Dieuwke! Wat leuk je recensie over dit boek. Zo lekker luchtig en verrijkend eveneens. Ik ben nog nooit op je site geweest maar je berichtje op instagram over dit boek bracht me toch hier. Je weet dat ik even klaar ben met minimaliseren , maar toch spreekt het boek mij aan. Misschien vanwege de diepte: waarom we doen wat we doen en het feit dat we altijd een keuze hebben. Interessant! Ik doe dus graag mee met deze winactie. Wie weet keer ik vervolgens terug in de ‘fergees groep’ .

 35. Goedenavond! Ik doe graag mee met deze winactie! Ik ben erg geïnteresseerd in het minimalisme, waardoor ik nu onder andere sinds 1 januari geen nieuwe kleding gekocht heb, want ik heb al genoeg! En probeer zoveel mogelijk van mijn gebruikte spullen tweedehands te verkopen of weg te geven. En dat voelt goed! Ben benieuwd of dit boek mij nog nieuwe inzichten kan geven :).

 36. Leuk geschreven! Met 30graden de zolder op Zo herkenbaar! ik ben daar net hele dag geweest. Onze eerste grotere stap naar een minimalistischere levenstijl. Wat een emotionele gebeurtenis zo’n opruim (vooral bijna alles wegdoen) dag. Ik heb net al ok fb gereageerd dat ik graag meeloot voor dit boek. Alle hens aan dek dus dit boek is meer dan welkom in ons gezinnetje van 6.

 37. Had al interesse voor dit boek maar na jouw recensie nog meer! Lijkt me leuk om te lezen en inspiratie op te doen. Qua ontspullen heb ik nog een lange weg te gaan helaas…stapje voor stapje..

 38. Oh wat zou ik dit boek graag willen winnen en hopen dat het mij helpt in mijn zoektocht naar hoe te minimaliseren. Ik heb nog zoveel te leren en kan een klein steuntje in de rug wel gebruiken! ❤️

 39. Yes please! Ik zou deze graag willen winnen. Voor meer rust in mijn hoofd! En sneller klaar te zijn in het huishouden. En door mijn rust wordt het hele gezin blij

 40. Verlangen naar minder boeken, door minder boeken te kopen. In plaats daarvan ze te ruilen en steeds weer door te geven. Na het lezen geef ook ik dit boek graag weer door.

 41. Wat een leuke actie! Ik volg Jelle al een tijdje en heb een ecursus bij hem gevolgd, was erg leerzaam. Ik ben heel erg benieuwd naar zijn boek, lijkt me een mooie aanvulling, en zou het graag willen lezen, dus ik hoop dat ik word uitgekozen.

 42. Vermoedelijk komt het boek goed terecht! Ik ben al de hele week van plan naar de bieb te gaan, ik ga kijken of ik m daar kan vinden, tenzij ik het boek natuurlijk win. In dat geval geef ik het na lezing fluks weer door!

 43. Ja ik doe graag mee! Ik ben al weken bezig om steeds meer te ontspullen, maar ik vind het knap lastig. Veel spullen kan ik nog niet weg doen en waarom? Ik weet het niet, het een vind ik zonde om weg te doen, het anders heeft weer n emotionele herinnering, weer iets anders wat ik misschien nog kan gebruiken en zo is er telkens wat. Hopeloos, want ik word erg onrustig van al die meuk om me heen…..

  Ps ik zag er ook n tampon in hahaha

  Grtzz Eveline

 44. Leuke blog!! Ik zou het boek ook graag willen lezen. Nog niet zo heel lang bezig met minimalisme, nog geen boek over gelezen. Ik denk dat ik er veel van zou kunnen leren! Het klinkt heel interessant zoals je schrijft. Ik weet ook zo, aan wie ik hem dan weer door zou willen geven 🙂

 45. Ik loot graag mee! Via jou op zijn site terecht gekomen en ben heel benieuwd naar zijn boek. Ik was al begonnen met het huis uitmesten maar nu we sinds een maand ons 2e kindje hebben wordt de drang naar een opgeruimd huis nog groter. Rust en vooral tijd ‘over’ houden voor de kinderen klinkt zo fijn.

 46. Het ontspullen en minimaliseren lukt me op sommige gebieden goed, op andere gebieden merk ik toch dat ik meer spullen in huis haal. Na jouw enthousiaste beschrijving van Jelle en zijn boek ben ik heel benieuwd naar zijn tips en verhaal.
  Hoop dat het me helpt om ook op andere vlakken te minimaliseren.

 47. Ja ik zou je boek graag ontvangen, lezen en weer doorgeven. Ik kan nog wel een zetje gebruiken. Pas mijn eerste ‘vrachtje’ door het grofvuil op laten halen en ze voor een tweede vrachtje uitgenodigd. In mijn hoofd zijn al vele stapjes gezet, dit was het fysieke… en zo zijn er nog heel wat stappen te doen… kom maar met dat boek.
  En wat heb je een (h)eerlijk stuk geschreven

 48. Jelle is geïnspireerd door een boek en Jelle inspireert honderden, misschien wel duizenden, andere mensen. Inspireer anderen…net zoals jou- Dieuwke- die weer honderden andere mensen inspireert. Als een druppel water, mooi! Ik doe graag mee en win graag het boek. Doorgeven indien uit en anderen inspireren gegarandeerd!

 49. Soms hoort een boek dus in de boekenkast zoals Jelle schrijft. Ik heb hem gisteren als e-book gekocht en in één adem uitgelezen. Nu wil ik dingen in praktijk brengen en merk ik dat dit lastig werken is met een e-book, o.a. geen tap-blaadjes er tussen kunnen plakken bij de tips en opdrachten.
  Ik leen hem graag even van je om daarna door te geven aan mijn schoondochter die hem daarna op de yogaschool kan leggen waar ze les geeft.
  Zoveel mogelijk mensen moeten dit boek echt gaan lezen!

 50. Alle inspiratie is welkom. Al ben ik me al een jaar bewust van deze keuze en lees ik her en der het een en het ander, vertel ik anderen hierover…..Het blijft lastig om er helemaal voor te gaan. Vorige week weer vol goede moed met manlief op de rommelmarkt gestaan. Hoewel ik direct lucht kreeg van die opgeruimde zolder en overtuigd dat niets meer het huis in mocht, staan de onverkochte spulletjes al in week in de kamer te wachten op….Zucht weg gooien doet pijn. Maar niemand wil mijn (emotionele) spullen hebben. Ook niet gratis. Ik ga zo maar weer een poging wagen…

 51. Jelle volg ik al een hele tijd (langer dan ik jou volg). Ik had al zo veel van hem gelezen dat ik het niet nodig vond het boek te bestellen … Maar als ik het hier van iemand kan lenen en daarna weer doorgeven … dat lijkt me wel een leuk idee

 52. Oh wat zou ik dit boek graag lezen!! En er mee aan de slag gaan! Ik heb enorm behoefte aan rust, vooral in mijn hoofd, maar ik weet dat ik dat kan bereiken door rust in mijn huis, dus minder spullen. Ik vind het alleen zo lastig, dus wil heel graag inspiratie om op weg te gaan. Dank voor deze leuke actie!

 53. Dat zou leuk zijn. Ik stond er al mee in de winkel en dacht toen, nee, dan koop ik weer iets. Dit doorgeven is leuk, circulair precies als t zou moeten! Dus; graag!

 54. Hi Dieuwke, dit boek staat op mijn verlanglijstje. Wens om te minimaliseren is heel groot en langzaamaan lukt het steeds beter! Graag kom ik ik aanmerking voor het boek van Jelle!!

 55. Goedendag Dieuwke, met veel interesse lees ik je blog en ben ik mij de laatste tijd meer gaan verdiepen in het minimaliseren. Bv afgelopen maand heb ik geen crèmes & make-up gekocht. Omdat ik dus iedere maand wel wat koop, omdat het in de aanbieding is en ik lichtelijk verslaafd ben aan crèmes . Mn doel is behaald, en ben daar zo trots op!
  Ik vind het super dat je andere een kans geeft om het boek ook te lezen zonder te kopen, delen met elkaar. Een hele mooie gedachten! Ik zou graag het boek willen ‘winnen’ . Liefs & geniet van je dag, Debora

 56. Ik kom graag in aanmerking voor jouw editie van dit boek, om hem na het lezen weer door te geven.
  Als beginneling in het minimaliseren lees ik er graag over om zo steeds meer stappen zelf te zetten.
  Lieve groet Anki

 57. Wat een prachtig gebaar. Zie het steeds vaker gebeuren dat boeken doorgegeven worden. Goed voor het milieu, maar ook voor je humeur. Want zeg nou eerlijk, een cadeautje krijgen is toch altijd leuk?!

 58. Beste Dieuwke,

  Wat bijzonder dat Jelle in ons beide leven zo lang al aanwezig is! Mijn hart maakt dan altijd een klein sprongetje als hij op de tv in de reclame voorbij komt. Grappig hoe iemand die je nooit persoonlijk ontmoet hebt, meehelpt aan zo’n grote persoonlijke ontwikkeling. Ik zou dan ook graag verder willen groeien waarbij Jelle mij aan mijn hand pakt. Daarna heb ik al iemand op het oog die wel wat persoonlijke groei zou willen doormaken.

  Doe ome Klaas de groeten van mij!

  Gr. Lisette

 59. Ik had een reactie geplaatst op Facebook maar zag pas later dat het hier moest. Dus bij deze:

  Wat een goed idee om een boek weer door te geven. Ik hou me aanbevolen ik wil ook al tijden beginnen met opruimen (minimaliseren) maar help waar moet ik beginnen….

 60. Ik stond gisteren met zijn boek in mijn handen. Twijfelde ‘m te kopen, maar in het kader van minimalisme niet gedaan. Doorgeven is een goed plan! Ik maak graag kans om ‘m straks weer door te kunnen geven!

 61. Heel nieuwschierig word ik ervan… zal het me helpen door te gaan met m’n minimalistische levensstijl en kan het min weer inspiratie geven??

 62. Hoi Dieuwke,
  Geen toeval want vanmiddag had ik dit boek nog in handen op bezoek in de stad Haarlem. (ik woon in Groningen) en vanmorgen bezocht ik Jelle’s site en bleef weer eens hangen. Vanmiddag vond ik het toch zonde het boek te kopen (weer iets erbij 😉 ). dus graag lees ik je boek om het daarna ook weerfoor te geven aan de volgende (die hier in de reacties staat?) In ieder geval liefs en goeds!

 63. Heel graag,

  Ik ken wel een aantal mensen aan wie ik het boek nadien kan doorgeven, t zal dus zeker niet in de boekenkast blijven staan.

 64. ik zie er een tampon in die als een raket opstijgt ik zou graag het boek willen lezen , daarna zal ik hem zelf ook weer doorgeven ..

 65. Ik ga het ‘gewone’ leven weer oppakken na een burn out, maar ik merk dat er nog een hoop onnodige bagage is die me in de weg zit. Door jouw review lijkt dit boek me een goede stap op deze bagage te identificeren en los te laten. En natuurlijk zal ik er na het lezen weer een nieuwe gewillige tijdelijke eigenaar voor zoeken!

 66. Beste Dieuwke,
  Ben druk bezig geweest met minimaliseren maar loop nu een beetje vast (en niet alleen daarmee ).
  Zoals je het boek omschrijft lijkt het me een zeer inspirerend boek en de juiste stimulans om verder te komen. Ik zou er graag kans op maken, ook om anderen erna me te kunnen inspireren.
  Groetjes Chantal

 67. Hoe bevrijdend ontspullen kan zijn! Heerlijk! Ik wil dit boek graag winnen voor mijn partner, omdat ik geloof dat minder juist meer is en het rust en ruimte geeft in ons grote gezin.

 68. Die zou ik heel graag willen winnen voor mn moeder!
  Ze is er al erg mee bezig, dit boek zal haar goed helpen!
  En als ze hem uit is geeft ze hem vast weer door aan de volgende!

 69. Na het lezen van jouw E-book ben ik al ontzettend veel gaan opruimen en ben ik erg tevreden met deze leefstijl, graag zou ik nog meer willen leren en ben ik nog opzoek naar meer rust in mijn hoofd. Wie weet helpt dit boek mij en mijn vriendinnen die ik ookal heb aangestoken!

 70. Hoi Dieuwke,
  Ook ik heb zeker interesse in het boek. Na een verbouwings periode van ruim 5 maanden en wonen in een tijdelijk onderkomen en spullen in een opslag verbaasd het me met hoe weinig spullen je kunt leven. Als we echt verhuisd zijn wil ik zeker meer lezen en verdiepen en nog meer spullen weg doen die we niet gemist hebben. Volgens mij sluit het boek hier goed bij aan om vanuit het hart, de basis minder te willen hebben en bezitten.

 71. Heel graag zou ik het boek willen lezen en van je overnemen. Ik volg jou en ik volg Jelle en van jullie allebei wordt ik enthousiast. En is mijn leven al een stuk rustiger geworden. En dus ben ik gelukkiger. Heel graag win ik het boek.

 72. Goeiemiddag Dieuwke, wat lief dat je dit boek gaat weggeven. Ik laat me graag inspireren op mijn pad van bewustwording, minimalisme, goed voor moeder aarde zorgen en dat voor mij, mijn dochter en mijn omgeving. Dit boek is daarmee heel erg welkom :-). Zonnige groet, Desirée

 73. Ik ben helemaal in de ban van minimalisme en zou nog tips en inspiratie kunnen gebruiken. Dat lijkt me heel fijn met dit boek

 74. In het kader van minimaliseren ben ik terughoudend in winacties. De gedachte van doorgeven vind ik wel heel mooi! Eentje om eens vaker te overwegen. Volg al langer, op aanraden van een vriendin, de inspirerende verhalen van Jelle. Dus mocht ik hem winnen weet ik nu al aan wie ik het boek weer door zal geven!

 75. Had vandaag nog een boel gedachten over mensen zonder stress, en vooral welke mijn volgende stappen zouden kunnen zijn om één van hen te worden. Grappig dat hij het er ook over heeft in zijn boek. Ik kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken, dus lees het boek graag. Om het daarna weer voort te geven uiteraard.

 76. Jaaaaaa….. ben zo nieuwsgierig naar dit boek maar wil niets nieuws kopen dus dit zou de perfecte oplossing zijn. Uiteraard zou dit boek na lezen ervan weer doorgaan naar een volgende lezer. Inspirerend en verrijkend lijkt mij dit boek dus mocht het zijn weg vinden naar mij …dan zal het zeker ook wel zijn inspirerende weg mogen vervolgen naar een volgend leven

 77. Wat een leuk idee! Voor mij ms die eerste stap om mijn boekencollectie los te laten? Kleding en prullen lukt al, maar die boeken… vind ik zo moeilijk! Ik vind het enorm leuk dat het ‘ontspullen’ in een wijdere context gezet wordt… een proces dat ik momenteel persoonlijk ervaar.groetjes, Leen

 78. Oh heel graag. Met sinds kort vier kinderen, slipt mijn huis soms letterlijk dicht. Met teveel kleding, teveel zooi om over te vallen, te veel keuze wat eerst opgeruimd moet worden. Ik doe er wat langer over om te ruimen, al is er al mega veel zooi weg. Ook psychisch is het een hele toer, beslissen, loslaten, leegte en ruimte. Dus ik zou deze steun in de rug goed kunnen gebruiken om er daarna weer iemand anders mee te helpen.

 79. Ai ai ai, boeken! Ik ben nu in het stadium dat ik er behoorlijk veel kan loslaten. Ook internetgebruik niet gebruiken is een voorbeeld van loslaten, maanden niet gefacebooked en kom ik er even op en zie ik dit. We missen niets. Dus ik twijfel nog of ik überhaupt het boek nog wil 😉 (je hebt me al overtuigd met je artikel hahahaha, nu ik er tijdens het schrijven over nadenk!). Veel succes aan de anderen!

 80. Nou jouw schrijfstijl mag er ook zijn! Je recensie zorgt ervoor dat ik ook wil lezen! Ik verlang zo ontzettend naar minder! Wellicht geeft dit boek net het laatste zetje in de juiste richting 🙂

 81. Hoi Dieuwke

  Graag lees ik dit boek voor weer wat extra inspiratie tot ontspullen en rust is ons nieuwe huis. Er valt hier nog genoeg op te ruimen en spullen door te geven.
  X Hilly

 82. Ja graag, al een tijd volg ik je blog en met KonMari heb ik al flink ontspuld. Maar ik blijf haperen. Een nieuw inzicht zou fijn zijn. En ik weet ook al aan wie ik dit boek zal doorgeven na het lezen…

 83. Ik volg Jelle ook al lange tijd en ook o.a daardoor….heb ik mezelf restricties t.a.v boeken opgelegd en koop ik geen nieuwe boeken meer. Alleen als ik ze in de kringloop tegenkom en na het lezen, of max 3 maanden zien stofhappen, geef ik ze altijd weer door. Omdat ik bijna niet zolang kan wachten met deze te lezen doe ik graag mee! En geef ik het daarna ook weer door natuurlijk!

 84. Graag zou ik het boek winnen. Na het lezen , schrijf ik op de eerste pagina dat dit boek steeds na het lezen doorgegeven gaat worden. Hoe meer mensen hier over weten hoe beter het is.

 85. Na het lezen van jou stuk ben ik zo enorm nieuwsgierig naar dit boek. Mijn eerste stappen om te minimaliseren zijn begonnen, de rest van het gezin luisterd en moet gewoon mee doen. Ik weet soms nog niet waar te beginnen en hoe iets op te lossen. Maar oh.. Wat verlang ik naar het moment dat mijn huis voor de helft leeg zal zijn… Hopelijk met een beetje hulp, het zal me enorm helpen.

 86. Ben erg nieuwsgierig naar dit boek. Ben ook al tijdje bezig met minimaliseren in huis maar tot 99 spullen komen…….. Ben erg benieuwd. En goed idee om boek weer door te geven.

 87. Het is een proces van loslaten, onthechten. Dat is in de huidige maatschappij en in mijn eigen natuur zo tegennatuurlijk en tegelijkertijd zo waardevol! Met vallen en opstaan ben ik de strijd aangegaan, ook omdat het voor de innerlijke rust van mijn man en dochtertje goed is. Ze hebben veel ‘last’ gehad van mijn bewaardrang en nu ik de knop heb omgezet zie ik het belang er steeds meer van. Het blijft moeilijk… dus deze positieve prikkel wil ik gebruiken om de weg verder te gaan

 88. Zou dit boek graag van je overnemen. Ik ben al een heel eind gekomen, maar dit zou net het laatste inspirerende, motiverende zetje kunnen zijn wat ik nodig heb om nog een laatste grote slag te kunnen maken in anders te gaan leven.
  Uiteraard zal ik het boek weer doorgeven!

 89. Wat een mooie blog! Ik zou het boek graag willen lezen en doorgeven.Ik ben ook aan het minimaliseren en daardoor aan het loslaten en groeien. Volgens mij zit ik ook op dezelfde frequentie als Jelle en jou. Jullie zijn 2 diamanten voor mij!

 90. Ook ik wil het boek graag lezen en doorgeven!
  De boekenkast is hier al weg :). Lijkt me een mooie aanvulling op het pad dat ik ben ingeslagen en klinkt superinspirerend!

 91. Je laat het wel heel erg de moeite klinken 🙂 Als Ik als kleine Belgje ook mee mag doen dan graag! Kan je boek aan een internationale reis beginnen 😉 Ik geef hem daarna met plezier ook weer verder ! En nu..fingers crossed :p

 92. Ik heb ook interesse in het boek! Kijken of dit boek mij wél kan inspireren om eindelijk mijn huis leger te maken. Ik hik er nog steeds tegen aan. En dat het als een roman wegleest, ben ik ook benieuwd naar!

 93. 2at fijn dat jij dit boek met je lezers deelt.
  Ik heb ook intressen in het boek, zijn manier van aanpak en beleving lijkt mij erg intressant.

 94. Oh wauw ja dit boek zou ik graag willen lezen! Om vervolgens zelf ook weer door te geven en zo zoveel mogelijk mensen te inspireren!

 95. Ik zou het boek heel graag willen weten, ik ben altijd benieuwd hoe anderen tot het besluit van minimaliseren en consuminderen zijn gekomen. Uiteraard geef ik het boek nadat ik het heb gelezen weer door.

 96. Zo benieuwd naar dit boek! Mijn reis naar minder kabbelt voort en ik inspireer anderen ook graag. Na het lezen geef ik het boek dus door aan familie en vrienden.

 97. Zou dit boek heel graag lezen, zag Jelle voor het eerst in man bijt hond, waar hij zo even een voetbalshirt weggaf aan een jongetje. zo een bijzonder mens. Ik ben ook erg aan het minimaliseren in alles. Ben benieuwd of zijn boek me nog meer inspiratie kan geven.

 98. Zou graag een kans maken. Doe mijn best in minimaliseren maar heb soms veel moeite met loslaten en met name de dingen de deur uit krijgen. Vind het vaak zo zonde. Misschien geeft me dit het juiste duwtje.

  Geef het daarna door uiteraard. 🙂

 99. Lijkt me erg fijn dit boek te winnen en te lezen. Met een baby van 18wk, barst mijn huis nu al uit de voegen! Tel daar een overvol hoofd door PPD bij op en het zou heerlijk zijn on verder te gaan met minimaliseren waar ik tijdens de laatste dagen van de zwangerschap was gebleven. Er is nog altijd een flink stuk nesteldrang (opruimen en schoonmaken) over! Daarna zal ik het boek doorgeven aan mijn vriendinnen.

 100. VERLIEFD ben ik op spreekstijl van Jelle op zijn vlogs, VERLIEFD op zijn sfeertje, VERLIEFD op alle thema’s die hij bespreekt. kortom: dat boek is een MUST-READ voor me. graag win ik het want Jelle heeft mijn hart al gewonnen en mij enorm benieuw gemaakt. en ik beloof dat ik het boek doorgeef en erover blog/vlog als ik het uit heb. beloofd! x Yvonne

 101. Tof, die wil ik wel winnen! Met ons gezin met vier kinderen kun je binnen de kortste keren je huis vol spullen hebben. Dankzij deze blog en de boekentips ben ik me sinds twee weken aan het verdiepen in minimaliseren en ik word er zó enthousiast van! Heb al een aantal kastjes en lades onder handen genomen. Wil graag nog rigoreuzer aan de slag, maar met alle kindern thuis in de vakantie, is quality time met hen natuurlijk het belangrijkst!
  Maar dit boek zou mooi mee op vakantie kunnen om de spirit niet te verliezen en na de vakantie uitgerust verder te gaan met ontspullen.

 102. Ik loot graag mee.
  Ik ben een beginnend minimalist, om precies te zijn: ik heb nog zoveel op te ruimen…mijn huis en daarmee mijn hoofd.
  Mocht ik het boek winnen dan geef ik het uiteraard ook weer door, graag zelfs.
  Groetjes, Diana

 103. Jaa zou leuk zijn om dit boek te winnen. Ik was voornemens een opvoedboek aan te schaffen en deze in de vakantie te lezen …. maar misschien moet ik bij mezelf beginnen met dit boek!

 104. Is het anders een idee dat de eerste het na lezing aan de tweede doorgeeft? En zo door en zo door? Dan kom ik als nummer 147 vanzelf ook aan de beurt. Of je kiest je favoriete pagina en de reactie die overeenkomt met het paginanummer (zoveelste reactie is paginanummer zoveel) en je bepaalt zo wie er wint 🙂 Mij rest in ieder geval het wachten totdat ik aan de beurt kom. Groet!

 105. Alleen een boek over minimalisme maakt je nog geen minimalist. Het gaat om de juiste mindset. Een boek kan je daar wel bij helpen. Graag zou ik het boek ook willen lezen als aanvulling op z’n oodcasts (het groene hart) en wil het daarna doorgeven aan een volgende. Het lijkt me leuk om naast het boek ook mijn persoonlijke ervaringen (samen met de mensen die het boek voor mij hebben gelezen) door te geven zodat een nieuwe lezer een waardevolle aanvulling meekrijgt

 106. Hej hoi,
  Ik zie dit boek nu vandaag wel heel vaak voorbij komen! Lijkt mij interessant om te lezen en hopelijk krijg ik dan tips over hoe ik na mijn vakantie die minimalistische lifestyle kan doorzetten.
  Warme groet,
  Thalia

 107. Super leuk! Wat mooi dat je zo geïnspireerd bent geraakt door Jelle! Ik ben op mijn beurt weer erg geïnspireerd door jouw blog. Voor het eerst zo’n twee jaar geleden, en nog steeds. Het brengt zo’n fijne verandering mee in mij leven! Dank je wel daarvoor. Heerlijk! Ik zou ook graag het boek lezen! Helemaal na jouw fantastische recensie.

 108. Dag Dieuwke,
  Ik zou echt graag een stap verder gaan in ontspullen. Pas ontdekt dat ik wil minimaliseren. Deze site en je fb groep helpen hierbij. Ben reuze benieuwd naar het boek. In de bibliotheek vind ik hem nog niet. En aangezien ik wil minimaliseren wil ik het niet kopen. Wel doorgeven!!
  Dus graag.
  Groetjes Ann

Laat hier je reactie achter!