Die ballon gaat niet op!

Het staat zo vrolijk en het idee is zo romantisch, al die ballonnen in de lucht. En hoe leuk is het om er een kaartje aan te doen met een wens of je adres zodat je misschien wel een kaartje terug krijgt. We laten ballonnen tegenwoordig op met allerlei gelegenheden. Maar toch is een ballon oplaten minder vrolijk, mooi of romantisch dan het lijkt.

Want zou jij een vogel willen vermoorden? Of een emmer plastic in de zee gooien? Of bewust het milieu vervuilen? Ik ben er van overtuigd dat je dat niet wil, en toch doe je aan deze praktijken mee als je een ballon oplaat. Want waar we niet bij stil staan is dat al die ballonnen een ramp voor de natuur zijn. Want wat omhoog gaat komt ook weer naar beneden. Tellingen laten zien dat er steeds meer ballonresten en linten op het strand gevonden worden. Dit is al opgelopen naar gemiddeld 16 ballonnen per 100 meter strand! Dit kan toch niet mensen.

Wild-Care-ArchivesDe ballonresten vergaan wel in de natuur, maar dat kan enkele jaren duren, zeker in zee. De plastic ventieltjes en lintjes die aan de ballonnen zijn bevestigd vergaan nooit in de natuur. Dieren kunnen verstrikt raken in de plastic linten die aan de ballonnen vast zitten, zowel in zee als op het strand.

Ook hete luchtballonnen zijn, naast dat ze onvriendelijk zijn voor dier en milieu ook hartstikke gevaarlijk. De Brandweer bepleit al sinds 2009 een verbod op de kleine heteluchtballonnen vanwege grote risico’s op brand. Natuurbeheerders vrezen voor bos-­ en duinbranden, met name in de zomer omdat de natuur dan veel droger is.

Hoe leuk ballonnen ook zijn, laat die ballon niet op! Er zijn genoeg alternatieven!

230.000 ballonnen per jaar belanden in de Noordzee. Driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft hier nog geen beleid voor! En daar kan ik me best boos over maken. Het zou logisch moeten zijn dat het verboden is in heel Nederland. Zorg er ook voor dat het ballonnen oplaten ook verboden wordt in jouw gemeente! Help je mee? Klik hier.

Bron: www.dieballongaatnietop.nl

Weten wat jij kunt doen? Kijk dan hier.

Word ook lid van de Facebookgroep.

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.153 andere abonnees

4 gedachten over “Die ballon gaat niet op!”

Laat hier je reactie achter!