Vuurwerk; een prachtige traditie

Oudjaarsdag. Ook dit jaar wordt er weer voor zo’n 63 miljoen euro (!!!) de lucht in geschoten. Een prachtige traditie. Toch?

Dat vele miljoenen dieren enorm in paniek raken van al het harde geknal en daarom hun woonomgeving ontvluchten, nemen we maar op de koop toe. Dat ook miljoenen vogels ’s nachts zo hoog mogelijk gaan vliegen en daar uren blijven, hun oriëntatie kwijt raken of sterven van de stress, willen we niet weten.

Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht, vooral met fijnstof, waarop zware metalen meeliften. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte.

En dan hebben we het nog niet eens over de enorme milieuvervuiling gehad. 3.000.000 kilo afval van vuurwerk! Ongeveer 100.000 kilo barium, 40.000 kilo koper, 30.000 kilo strontium, 10.000 kilo titaan, en 5.000 kilo antimoon, deze giftige stoffen komen elk jaar tijdens de jaarwisseling bij het afsteken van consumentenvuurwerk in het milieu terecht: in de lucht, in het water en in de grond.

En dan nog alle ongelukken en brandwonden dat het met zich mee brengt. Zo’n 500 tot 900 vuurwerkongelukken per jaar en dat vooral bij jongeren.

Maar ach, who cares… het is een prachtige traditie. Toch?

Gelukkig nieuwjaar!

 

Lees voor meer informatie én alternatieven dit artikel.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

7 gedachten over “Vuurwerk; een prachtige traditie”

  1. Blij dat ik al jaren geen vuurwerk koop. Was soms in het begin wel een dingetje met kinderen. Op een gegeven moment wilden onze dochters gelukkig ook geen vuurwerk meer. Ze zagen ook in dat het weggegooid geld is. Wij lieten ze in het begin kiezen of voor een klein bedrag vuurwerk kopen of ze mochten van het geld iets voor zichzelf gaan kopen. Dat laatste had gelukkig steeds vaker de voorkeur. Gelukkig heeft het goed gewerkt bij ons. Succes aan alle ouders die de strijd nog aan moeten gaan. Volhouden, volhouden, het zal echt wel gaan werken!

  2. Tja… zelf geef ik er ook niet om. Maar voor mijn broer is het een ‘hobby die hij maar 1 keer per jaar mag uitoefenen.’ En een vuurwerkshow als oplossing? Dat is net zo iets als tegen je drummende buurjongetje zeggen dat hij ermee moet ophouden en maar naar een concert moet gaan als hij een drumstel wil horen. Misschien is het een idee om het meest vervuilende vuurwerk duurder te maken of af te schaffen. Een vuurpijl die hoog in de lucht afgaat geeft veel minder overlast aan rook en lawaai en rotzooi dan die vreselijke Chinese slingers.

  3. Bedankt Dieuwke, voor je korte en bondige blog. Altijd even fijn om de cijfers te lezen achter het slechte gevoel wat ik bij vuurwerk heb 😉

  4. Ik had het niet beter kunnen verwoorden dan de woorden in dit blog, maar of het de vuurwerkafstekers en milieubeschermers ráákt? In ieder geval hebben wij maar één zorg vannacht en dat is, dat de paarden de jaarwisseling schadevrij doorkomen en de hooiopslag niet in de fik vliegt.. Morgen is alles weer als vanouds, behalve het getal dan…‍♂️‍♂️

  5. Kan me helemaal in je woorden vinden!
    Naast alle dingen die jij opnoemt vind ik het vooral een bezwaar hoeveel beroep er bij zo’n feest gedaan moet worden op openbare middelen (agenten, ME, brandweer, gemeente). Wel voor honderden euro’s aan vuurwerk kopen een aanschaffen, maar dan klagen dat de gemeente de troep niet tijdig opruimt of verkeersborden niet vervangt. Die grondhouding stoort mij enorm. Alsof het een verworven recht is om als particulier vuurwerk te mogen knallen.

Laat hier je reactie achter!