De 10 grootste nadelen van minimalisme

nadelen minimalisme

 

Minimalisme is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn, sterker nog, minimaliseren kan soms echt heel vervelend zijn. Zit je er klaar voor? Dan zal ik je de 10 grootste nadelen van het minimalisme vertellen.

1. Het is verslavend

Met stip op nummer 1, minimaliseren is verslavend, wat zeg ik? ONTZETTEND verslavend, bedoel ik. Als je één keer een vensterbankje, een kastje of zelfs een heel kamertje hebt opgeruimd en je ziet wat voor resultaten dat geeft, wil je alleen maar meer en ga je alleen maar door. Erg vervelend.

2. Het is besmettelijk

Zoals ik al eerder schreef, is het minimalisme net een virus. Het is besmettelijk. Zodra je het virus te pakken hebt, kun je er donder op zeggen dat een aantal familieleden of vrienden het virus ook te pakken krijgt. Nog even en onze hele maatschappij woont in strak wit gestijlde huizen met alleen een inklapbaarbed en iets van een mega Ipad aan de muur die je met je bril bestuurt.

3. Je geduld wordt op de proef gesteld

Minimaliseren kost tijd. Je kunt onmogelijk (ach, wat niet kan) in een dag je hele huis geminimaliseerd hebben. Alles moet door de handen, er moeten keuzes gemaakt worden én je moet je spullen nog zien kwijt te raken. En geduld hebben is al zo’n slechte eigenschap.

4. Je geeft minder geld uit

Bij minimaliseren hoort ook consuminderen, omdat je minder nodig hebt dan je denkt en omdat je minder spullen in huis wilt. Houd je plotseling aan het eind van de maand allemaal geld over! En dat staat maar op je rekening niets te doen! Tssss

5. Je komt jezelf tegen

Als je alle spullen door je handen hebt, kom je jezelf tegen. Je stelt jezelf vragen als ‘Waarom heb ik dat bewaard?’ of ‘Waarom heb ik in godsnaam dat ooit gekocht?’, ‘Waarom heb ik ooit gedacht dat ik dat nodig had?’ en ‘Wat had ik een geld kunnen besparen!’ Je hele persoonlijkheid wordt in een raptempo geanalyseerd, alsof je daar op zit te wachten!

6. Je moet leren loslaten

Als je je leven minimaliseert, moet je dingen wegdoen of weglaten. Ook wel loslaten genoemd. En laten we daar allemaal nou net zo goed in zijn. ‘Mijn leuke pop-agenda van de Havo weg doen? Echt niet, dat was zo’n leuke tijd!’ ‘De eerste knutselwerkjes van mijn kind? No way, die tijd komt nooit meer terug!’ Echt niet leuk, dat loslaten!

7. Je gaat je vaker vervelen

Met elk ding in huis moet je vaak wel iets en dat kost tijd. Dus als je minder spullen hebt, heb je meer tijd over. Als je geen tv hebt, hoef je niet tv te kijken. Als je geen kast met porselein hebt, hoef je die ook niet schoon te maken. Als je kind geen speelhoek met teveel speelgoed heeft, hoef je dat ook allemaal niet op te ruimen. Echt je houdt tijd over! Tja, en wat moet je met al die tijd? Dat wordt natuurlijk vervelen…

8. Je krijgt een netter huis

Ook echt een groot nadeel van minimalisme. Als je geen spullen hebt om je huis mee vol te stouwen, is je huis gelijk een stuk opgeruimder. Tja, en wie zit daar nu op te wachten.

9. Je krijgt minder kadootjes

Als mensen eenmaal door hebben dat je minimalistisch bezig bent, komen ze ineens met hele andere dingen op verjaardagen aanzetten. In plaats van lantaarnjes, schilderijtjes en andere leuke Action-spulletjes komen ze met cadeautjes die ‘op’ kunnen of belevenissen aanzetten. Zoals bloemen, nootjes, flessen wijn, hema-bonnen en kaartjes voor het theater. En dan moet jij maar doen alsof je daar blij mee bent.

10. Je focus komt op andere zaken te liggen

Doordat je minder tijd kwijt bent aan spullen, kopen en schoonmaken word je min of meer gedwongen om je meer te focussen op bijvoorbeeld je gezondheid, je passie, je familie en vrienden en natuurlijk je kinderen. Ja, ik weet het. Vreselijk he? Dat minimalisme?!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.150 andere abonnees

8 gedachten over “De 10 grootste nadelen van minimalisme”

  1. Wat een leuke site Dieuwke! Ik ben precies met hetzelfde bezig, minimaliseren, consuminderen, gezonder/puurder leven.. dus vind je blog heel leuk! Heb je ook het boek ‘Weg met de warboel’ al gelezen (was een tip van Jelle van SoChicken)? Zorgt voor nog meer verslaving.. 😉 Veel plezier en ga zo door met je blog! 🙂

  2. Haha, wat een grappig lijstje. Ja, ik vind het ook leuk om te doen al wil ik altijd spullen eerst echt ‘op’ gebruiken voor ik ze weg doe. Zo hangen er nog veel kleren in mijn kleerkast die ik eerst wil verslijten en dan pas wegdoen…

    1. Dat vind ik een kei-wijze! Ik hou niet van het wegdoen om weg te doen (omdat je maar 10 stuks meer van iets wilt bvb) om dan 2 jaar later een nieuwe voorraad! te moeten kopen omdat die eerste 10 versleten zijn

  3. Leuk lijstje, maareh ik gooi toch ook wel vaak te veel weg hoor! En m’n broertje was boos dat ik zijn kadootje op Marktplaats heb gezet… Er zijn dus wel een paar echte nadelen vind ik, maar die wegen bij lange na niet op tegen de voordelen 🙂

  4. sorry hoor maar ik heb heel hard gelaggen om sommege punten zoals je krijgt minder geld of je heb een opgeruimder huis maar naast dat is het heel handig

Laat hier je reactie achter!