10 tips om energiekosten te minimaliseren

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Dat geeft een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar (prijspeil 2016). Hiervan zijn 95 euro vaste kosten (meterhuur en transportkosten minus de heffingskorting). Natuurlijk hangt het energieverbruik ook af van het soort huis waarin je woont (klein appartement of groot vrijstaand huis), het bouwjaar (oude woning of modern nieuwbouwhuis) en het aantal bewoners. We willen allemaal graag op energiekosten minimaliseren. Maar hoe? Ik geef hierbij 10 tips.

 

1. De was

De wasmachine en droger zijn grote energieslurpers. Wil je besparen op de kosten voor wassen en drogen, volg dan deze tips op:

  • Laat de was buiten drogen of binnen op een waslijn, in plaats van in de wasdroger. De wasdroger neemt gemiddeld zo’n 7 procent van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor zijn rekening. Zo bespaar je al gauw 80 tot 100 euro per jaar.
  • Kies voor een wasmachine met energielabel A. Een dergelijke energiezuinige machine verbruikt tot 20 procent minder stroom dan een model van 8 jaar oud.
  • Was altijd met een volle trommel.
  • Was je kleding zoveel mogelijk op lagere temperaturen.

 

2. Water en energie besparen onder de douche

Een waterbesparende douchekop laat minder water door dan een reguliere douchekop. Daardoor bespaar je niet alleen water, maar verlaag je ook je stookkosten. Je hoeft immers minder water te verwarmen! Een gemiddeld gezin besteedt jaarlijks grofweg € 300 aan douchen, maar met een waterbesparende douchekop kan je hier al snel een kwart op besparen. Probeer je de tijd die je onder de douche staat ook nog eens zo kort mogelijk te houden, dan loopt je besparing uiteraard nog verder op! Een minuut korter douchen scheelt al veel in je energieverbruik!

 

3. Gebruik je verwarming slim

De meeste cv’s hebben een klokprogamma waarmee je zelf kunt aangeven wanneer de cv aan en uit moet. Gebruik dit slim. Dus ’s nachts de cv uit of lager. Zorg altijd voor een goede ventilatie. Want het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Er zijn tegenwoordig ook veel slimme thermostaten verkrijgbaar die afhankelijk van je leefpatroon je verwarming regelt. Zo’n thermostaat weet bijvoorbeeld wanneer jij of een van je gezinsleden thuiskomt en zorgt tijdig voor een warm huis, maar schakelt de verwarming ook uit als je er niet bent. Dat levert flinke besparingen op! Met enkele van deze thermostaten is het ook mogelijk om per vertrek (dus niet het gehele huis) te verwarmen, maar alleen de kamer(s) die je gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme radiatorknoppen. Een andere tip is om te besparen op energie is het aanschaffen van een pelletkachel of pellet-cv. Een pelletkachel is een milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. De kachel verbrandt houtpellets (geperst afvalhout) met een rendement van 80 tot 95%! En bovendien is het supergezellig. 😉 In 2017 jaar geeft de overheid nog gemiddeld 500 euro subsidie op de aanschaf van zo’n kachel.

Tip van Annelies: “Zorg voor goede instellingen van de CV ketel. De nieuwe ketels hebben veelal een te grote capaciteit, zeker voor nieuwe goed geïsoleerde huizen. De mijne is ingesteld op 20%, verwarmt huis ook prettiger.”

Voor extra besparing op warm water kun je ook kiezen voor een warmtepomp, deze haalt de energie voor warm water uit de lucht of uit grondwater.

 

4. Gebruik je gordijnen slim

Als je slim omgaat met je gordijnen, kun je veel energie besparen. Hou de gordijnen overdag open, zodat de zon je huis kan verwarmen. ’s Avonds kun je je gordijnen het beste dicht doen, zodat de warmte niet verloren gaat. Deze tip lijkt een open deur, maar het scheelt al gauw een paar tientjes aan stookkosten per jaar.

Tip van Regine: “Wij hebben zonnepanelen. We hebben voornamelijk ’s avonds een paar uur de verwarming aan. Houd deuren en ramen dicht op het luchten na. Isoleer de muren en misschien helpt het nog om de rolluiken omlaag te doen ’s avonds.”

 

5. Zonnepanelen huren

Wil je je energierekening minimaliseren en tegelijk een steentje bijdragen aan een duurzaam Nederland? Overweeg dan eens om zonnepanelen op je dak te installeren. Het is tegenwoordig niet langer nodig om veel geld te investeren in een zonnestroomsysteem: je kunt namelijk ook zonnepanelen leasen. Je betaalt gedurende de leaseperiode (gemiddeld 10 tot 15 jaar) een maandelijks bedrag, dat meestal lager ligt dan wat je anders voor de levering van stroom had moeten betalen aan je energieleverancier. Het grootste voordeel is dat je de zonnepanelen aan het einde van de leaseperiode meestal voor een klein bedrag kunt overnemen, waarna je nog 15 tot 20 jaar profiteert van gratis groene stroom. Tel uit je winst!

6. Verlichting

Verlichting is een flinke kostenpost op je energierekening. Vervang daarom je oude gloeilampen door energiezuinige led-lampen. Die verbruiken veel minder stroom en gaan ook nog eens 50 keer zo lang mee.

 

7. Gebruik zuinige apparaten

Vervang oude apparaten die onnodig veel energie verbruiken, zoals een oude koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine of droger. Besparing: tot 15 euro per apparaat per jaar. Ontdooi de vriezer minstens 2x per jaar. Dit apparaat verbruikt daardoor minder energie. Besparing: 10 tot 20 euro per jaar. Ook heb je steeds meer apparaten op zonne-energie, zoals wekkers en telefoonopladers.

 

8. Vermijd stand-by

Ruim 10 procent van het energieverbruik in huis gaat op aan apparaten die in stand-by staan. Deze apparaten verbruiken namelijk nog steeds energie, net zoals opladers die in het stopcontact blijven zitten. Voorkom sluipverbruik door apparaten écht uit te zetten, stekkers uit het stopcontact te halen of een stand-by killer aan te schaffen. Dit kan je ruim 40 euro per jaar schelen.

 

9. Houd je energieverbruik bij

Er zijn tegenwoordig diverse oplossingen op de markt, waarmee je met behulp van apps je energieverbruik bijhoudt. Deze apps worden ook wel ‘energieverbruikmanagers’ genoemd. Dit houdt je scherp en bewust van je energieverbruik. De apps verschillen per energieleverancier, maar doen over het algemeen hetzelfde. Voor de meeste toepassingen heb je een slimme meter nodig.

Tip van Merel: “Ik gebruik de oxxio app. Je ziet je dagelijks verbruik en zelfs per uur. Zo weet je precies wanneer je veel verbruikt en waar dit aan ligt. Cv toch maar graadje lager en die wasmachine kan best wat voller. De droger is helemaal een energievreter en wordt alleen bij nood gebruikt.”

 

10. Kies een goede energie-leverancier

Via energieleveranciers.nl kun je energie vergelijken. Deze onafhankelijke website vergelijkt voor jou de prijzen en berekent de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie. Dit kan je wel 350 euro per jaar schelen.

 

Heb jij nog tips om je energierekening te verlagen? Laat het weten in de reacties!

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.149 andere abonnees

4 gedachten over “10 tips om energiekosten te minimaliseren”

  1. Heerlijk weer al die minimaliseertips, raak er iedere keer weer door geïnspireerd.
    Deze energie bespaartips zijn bekend maar toch haal ik er weer verbeterpunten uit.
    Dankjewel Dieuwke!

  2. Je advies om voor goede instellingen van de cv-ketel te zorgen spreekt me aan! We zijn naar een nieuw huis verhuisd, en vandaag hebben we onze elektra rekening ontvangen. Het is te hoog! Ik denk dat het probleem onze oude cv-ketel is. Hopelijk wordt de rekening wat lager zodra we een nieuwe cv-ketel installeren.

  3. Goed advies, leuk feitje: sinds 2012 zijn gloeilampen zelfs verboden. Wij krijgen vaak de vraag van klanten of we die onder de toonbank nog verkopen. Dat doen we absoluut niet! Een betere wereld begint bij jezelf.

    Groetjes,
    Anne

Laat hier je reactie achter!